
/tekst i fotografije Goran Sivački/
Više od 50 godina stari morski vuk Antun Frlan sa ostrva Lastovo bavi se ribarenjem, i jedan je od najpoznatijih ribolovaca na jastoge na Jadranu. Ovo je definitivno jedan od najtežih poslova na svetu.
Svaki drugi, treći dan, u zavisnosti od vremenskih prilika, Antun izlazi na more, vadi mreže i vrše, pokupi ulov i vraća ih na drugo mesto. Retko koga pušta na svoju barku, najbolje se, kaže, snalazi kad je sam.
Ustaje rano, pre svih, jer tada je najbolje vreme za lov.
U toku jednog dana ribarenja, Antun izvadi i vrati u more 4 do 6 mreža i 4, 5 vrša. Za sve to potrebno je oko 10 sati neprekidnog rada. Kao i svaki iskusni ribar, kojem je more druga kuća, tako i Antun vezuje dva kanapa u čvor vezanih očiju.
Zaista je neverovatna veština kojom raspliće mrežu kada se u nju umrsi riba ili morsko kamenje, ili, nažalost, neki otpaci, smeće, koje nesavesni bacaju u more i zagađaju ga.
Posao je izuzetno naporan, ali Antun je zahvalan što ga ima, što je "srastao sam morem", jer more hrani njega i njegovu pororicu.
Zahvaljujući lovu na jastoge odškolovao je troje dece i sagradio dve kuće na Lastovu.
Jastog je, inače, najskuplji i najtraženiji rak iz mora. Cena kilograma jastoga kreće se oko 50, 60 evra po kilogramu, a u restoranima porcija košta od 200 evra.
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE
U toku jednog dana ribarenja, Antun izvadi i vrati u more 4 do 6 mreža i 4, 5 vrša. Za sve to potrebno je oko 10 sati neprekidnog rada. Kao i svaki iskusni ribar, kojem je more druga kuća, tako i Antun vezuje dva kanapa u čvor vezanih očiju.
Zaista je neverovatna veština kojom raspliće mrežu kada se u nju umrsi riba ili morsko kamenje, ili, nažalost, neki otpaci, smeće, koje nesavesni bacaju u more i zagađaju ga.
Posao je izuzetno naporan, ali Antun je zahvalan što ga ima, što je "srastao sam morem", jer more hrani njega i njegovu pororicu.
Zahvaljujući lovu na jastoge odškolovao je troje dece i sagradio dve kuće na Lastovu.