MONDO u lovu na jastoge (FOTO)

MONDO je imao priliku da ide u lov na jastoge. Domaćin sa Lastova, iskusni "morski vuk", Antun Frlan nas je uveo u čari morskih dubina. Da je posao lak - nije.

MONDO u lovu na jastoge (FOTO) Foto: Mondo/Goran Sivački

/tekst i fotografije Goran Sivački/

Više od 50 godina stari morski vuk Antun Frlan sa ostrva Lastovo bavi se ribarenjem, i jedan je od najpoznatijih ribolovaca na jastoge na Jadranu. Ovo je definitivno jedan od najtežih poslova na svetu.

Svaki drugi, treći dan, u zavisnosti od vremenskih prilika, Antun izlazi na more, vadi mreže i vrše, pokupi ulov i vraća ih na drugo mesto. Retko koga pušta na svoju barku, najbolje se, kaže, snalazi kad je sam.

Ustaje rano, pre svih, jer tada je najbolje vreme za lov.

O LASTOVU

Lastovo je ostrvo površine 42 km2 i nalazi se na 14km od ostrava Korčula. Do njega se stiže trajektom koji iz Splita putuje oko 5 sati. Oko Lastova se nalazi 46 ostrvaca i hridi, i u vreme SFRJ ovde je bila smeštena velika vojna baza, kao poslednja morska linija odbrane države.

U toku jednog dana ribarenja, Antun izvadi i vrati u more 4 do 6 mreža i 4, 5 vrša. Za sve to potrebno je oko 10 sati neprekidnog rada. Kao i svaki iskusni ribar, kojem je more druga kuća, tako i Antun vezuje dva kanapa u čvor vezanih očiju.

Zaista je neverovatna veština kojom raspliće mrežu kada se u nju umrsi riba ili morsko kamenje, ili, nažalost, neki otpaci, smeće, koje nesavesni bacaju u more i zagađaju ga.

Posao je izuzetno naporan, ali Antun je zahvalan što ga ima, što je "srastao sam morem", jer more hrani njega i njegovu pororicu.

Zahvaljujući lovu na jastoge odškolovao je troje dece i sagradio dve kuće na Lastovu.

Jastog je, inače, najskuplji i najtraženiji rak iz mora. Cena kilograma jastoga kreće se oko 50, 60 evra po kilogramu, a u restoranima porcija košta od 200 evra.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Povezano

Sve vesti