Beta

Česi tvrda srca:Neka, hvala, imamo dosta muslimana

Autor:

Gledajući probleme sa integracijom u starim članicama EU, Češka ne želi da prima izbeglice muslimane i povećava dalje svoju sadašnju muslimansku zajednicu, "malu ali dobro integrisanu".

12
A- A A+
prag češka ceska Foto: MONDO

"U Češkoj postoji mala, neradikalizovana muslimanska zajednica. Kada posmatramo probleme u drugim evropskim zemljama, u Češkoj više ne želimo muslimane. Pomažemo ljudima koji dolaze iz istočne Evrope", kazao je češki premijer, Bohuslav Sobotka, u intervjuu koji je danas objavio austrijski list "Prese".

EU: Postupak protiv Češke, Mađarske i Poljske

Sobotka je rekao da to ne znači da se Češka ne angažuje, ali drugačije, navodeći kao primer slanje svojih policajaca u pomoć kolegama na Zapadnom Balkanu u cilju rešavanja migrantske krize.

"Veoma bismo cenili kada bi Evropa bolje branila svoju spoljašnju granicu. Prihvatanje izbeglica bi uvek moralo da bude u nadležnosti nacionalnih država. Suviše često u Evropi vidimo probleme sa integracijom ljudi koji dolaze iz druge kulturne ili verske sredine", kazao je Sobotka, prenose češki mediji.

Češki premijer izrazio je nadu da prinudne izbegličke kvote više neće igrati nikakvu ulogu u imigracijskoj politici EU.

Evropska unija je odlučila da pokrene pravne mere protiv Češke, Mađarske i Poljske zbog neprihvatanja izbeglica u skladu s obavezujućim planom EU o prihvatu izbeglica.

Povezano

Sve vesti