• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar: Pregovori s Gošom "mačka u džaku"

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Goran Knežević primio je danas radnike i rukovodstvo Fabrike šinskih vozila "Goša" kako bi se pronašlo rešenje za probleme u koje je zapala ta kompanija.

  Knežević sa radnicima Goše Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Ministar privrede u petak je dobio dopis zaposlenih i rukovodstva u kome su zatražili sastanak i naveli da im nije cilj da razgovaraju o politici, već o očuvanju rada fabrike.

"Drago mi je da su i radnici i rukovodstvo fabrike spremni da sednemo za sto i zajedno razmotrimo trenutno stanje i moguća rešenja. Ponavljam, za konstruktivan razgovor, vrata Ministarstva su radnicima 'Goše' uvek otvorena", poručio je ministar Knežević.

Zbog teškog položaja zaposlenih u ovoj privatnoj firmi u vlasništvu "Lisnart holding limiteda", sa sedištem na Kipru, država je, ističe ministar, spremna da razmotri sve dodatne mogućnosti da pomogne radnicima, iako je, kaže, država do sada već uradila i više od onoga što je mogla.

Država do sada obezbedila jednokratnu novčanu pomoć radnicima, overu knjižica, ponudu za drugi posao, reprogramiranje obaveza koje imaju prema državi.

Štrajk je počeo u martu zbog neisplaćenih plata i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Dugovanja Goše prema radnicima su u proseku po 600.000 dinara ili po 20 mesečnih plata.

Država je tokom štrajka radnicima uplatila pomoć od po 60 hiljada dinara i overila je radnicima zdravstvene knjižice do 30. septembra 2017.

Radnici Goše optimističniji, ali ostaju u štrajku

Vlasnik kompanije, firma Lisnart sa Kipra, ne duguje samo radnicima nego i Republici Srbiji. Država je, zato, ponudila reprogram duga za porez koji iznosi više od 500 miliona dinara za poreze, doprinose i povezivanje staža.

Za vreme trajanja štrajka na račun svakog radnika "leglo" je po 130.000 dinara. Vlada je svakom radniku uplatila socijalnu pomoć u iznosu od 60.000 dinara, dok su od Goše dobili po 70.000.

Da bi prekinuli štrajk radnici traže da im Goša uplati deodugovanja i da se obaveže u kom će periodu uplatiti ostatak. S druge strane, država i Goša tvrde da uplate ne može biti dok ne počne proizvodnja, što bi fabrici donelo prihode.

U štrajku je, inače, oko 250 radnika. Oko 70 njih je na poslu, a to su mahom oni koji posao obavljaju u kancelariji.

Ministar privrede veruje da će Fabrika šinskih vozila za neki dan početi da radi u određenim segmentima, ali i da su pregovori sa Gošom "mačka u džaku" sve dok se ne pojavi vlasnik - Lisnart holdings limitid sa Kipra.

Knežević je, nakon današnjeg sastanka sa radnicima i rukovodstvom Goše u Ministarstvu privrede, rekao za B92 da je privatizacija Goše sprovedena pod sumnjivim okolnostima i da se neko tu očigledno materijalno oskoristio i izrazio uverenje da će "nadležni organi imati posla u Goši".

"Status Goše je poznat. Privatizacija je izvšena pod sumnjim okolnostima, verujem i da će nadležni organi imati posla tu. Mi pokušavamo kao država da neke poslove Goši završimo, sa Železarom, Železnicom, ali to su sve kratkoročne mere. Ne možemo da se mešamo u odluke vlasnika, to su privatne odluke. Ssta ako se on ne složi", kaže Knežević.

On je naglasio da su državi ruke prilično vezane pošto je Goša sada potpuno privatna firma, za razliku od Fijata gde država ima 33 odsto vlasničkog udela i slično.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Munja

Hteli ste sns eto vam ga.

marko

Presmesno, da nije zalosno.

Moje Ime Je Nebitno

Lisnat holding iz Nikozije🙂. Pa sto da ne uzmemo za partnera nekog registrovanog u poreskom raju pa da malo promuljamo I mi dinar - svaki srpski politicar

special image