• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O, NE: Zbog RTB Bor Grcima "dođemo" 40 miliona $

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je dužna da grčkoj kompaniji Mitilineos plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora, odlučio je arbitražni sud u Ženevi, prenosi Rojters. Ministar Antić: Kriva bivša vlast.

  Kako je saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su "RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo".

Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije Mitilineosa bez kompenzacije, prenosi N1.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio danas Tanjugu da će RTB Bor po svemu sudeći izgubiti arbitražni postupak koji je pokrenula kompanija Mitilineos, zbog neodgovornosti prethodne vlasti, u periodu od 2004. do 2012. godine.

"Na žalost, po svemu sudeći to će biti konačan ishod arbitraznog procesa koji grčka kompanija vodi protiv RTB-a Bor. To je još jedan od skeleta koji je iskočio iz ormara ili problema iz prošlosti sa kojima se ova i prethodna vlada suočavaju", naveo je Antić.

Kaže da je reč o neodogovnosti iz perioda od 2004. do 2012. godine i da će nažalost ova vlada opet biti u prilici da obezbeđuje rešavanje tog problema, "kao što je radila i sa različitim banakama - Razvojnom bankom Vojvodine, Agrobankom itd".

"Nažalost, to je došlo na naplatu. Neodgornost iz nekog ranijeg vremena, što ćemo mi morati da nadoknadimo i da time zadržimo taj ugled koji Srbija ima u međunarodnom okviru", napomenuo je Antić.

On je dodao da je problem nastao pre oko 15 godina, zato što je tadašnja vlada na neki nacicna zaustavila RTB Bor administrativnim merama da rešava svoje problme sa grčkim kompanijama.
"Na kraju je to došlo na naplatu", zaključio je ministar energetike.

Prema ugovoru iz 1996. godine RTB Bor, koji je u državnom vlasništvu, plaćao je Mitilineosu u gotovini i metalu sve do 2004. godine, kad je srpska Vlada zabranila plaćanje bez njenog prethodnog odobrenja, prenosi Rojters.

RTB je jedan od najvećih metalurških i rudarskih kompleksa za vađenje i proizvodnju bakra u svetu, koji je pod kontrolom države Srbije.

Međunarodna trojka

Mitilineos je podneo tužbu protiv srpske države u skladu sa procedurom predviđenom tim međunarodnim ugovorom, pred arbitražnim tribunalom koji su činili Nemac Klaus Sak, Amerikanac Doak Bišop,i Srbin Mirko Vasiljević.

"RTB Bor je 2004. godine počeo da ne ispunjava obaveze prema Mitilineosu, prestao je sa otplatama u novcu i metalu, iako je od Mitilineosa imao značajne avansne uplate i finansiranje unapred obrtnog kapitala, kao i bakarnu rudu za preradu koja je pripadala Mitilineosu", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je, uporedo, Vlada Srbije usvojila niz zakonskih i administrativnih mera kojima je u suštini ratifikovano kršenje obaveza preduzeća u državnom vlasništvu, zabranjujući plaćanje ranije nastalih obaveza bez prethodnog odobrenja Vlade, kao i prinudne mere poverilaca da traže ispunjavanje njihovih obaveza.

Mitilineos je, imajući u vidu višemilionsku investiciju koja se uništava i nemogućnost da se obrati domaćim sudovima u Srbiji, prvo, otpisala iz svojih računovodstvenih knjiga i bilansa svoje obaveze iz srpske državne državne kompanije RTB Bor, štiteći svoje akcionare (po cenu miliona evra) i, drugo, pozvala se na zaštitu međunarodnog ugovora koji je Grčka 1998. godine potpisala sa Jugoslavijom o promociji reciprociteta i zaštiti investicija (BIT).

Dva tendera spasavaju RTB Bor?

Međunarodni tribunal je, kako se navodi u saopštenju grčke kompanije, presudio da je "kroz niz zakonskih mera od 2004. do 2012. godine, koje su RTB Boru davale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukture/privatizacije, koje se nikada nisu dogodile, Srbija (a) indirektno eksproprisala bez nadoknade Mitilineosovu investiciju, i (b) osujetila legitimna i razumna očekivanja Mitilineosa kao investitora da će dobiti pošten i pravedan tretman od države Srbije".

"Na taj način, država Srbija je prekršila svoje međunarodne obaveze prema Grčkoj i Mitilineosu koje proističu iz međunarodnog ugovora. Određena je kompenzacija u rasponu od 40 miliona američkih dolara".

Otpisano oko milijardu evra duga RTB-a

Arbitražna odluka rešava jedno od poslednjih važnih otvorenih pitanja Mitilineosa na najbolji način, dodatno poboljšavajući znatnu likvidnost ostvarenu uspešnom emisijom obveznice od 300 miliona evra u junu, i pozitivnim mesečnim tokom gotovine u sada objedinjenoj kompaniji (metalurgija, specijalizovana energetska izgradnja, energetika i prirodni gas), zaključuje se u saopštenju grčke kompanije.

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milance

Ma Tito je kriv!

uzivaj

nece grci,nije im stalo

PETAR .

Donosili uredbe i propise, da RTB Bor ne placa svoje obaveze, sada treba platiti 40 miliona dolara. Ko god da je bio na celu RTB, preko vlade nije mogao, ko ne slusa, dobije krila.

special image