• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija nije Slovenija: Leks Agrokor ovde ne važi

Izvor Tanjug

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog Agrokora, da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost "leks Agrokora".

Reč je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama, koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasao posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično privremeno nacionalizovala, piše "Politika".

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac Merkator S, proizvođač srmznutog povrća i sladoleda Frikom, uljara Dijamant, punionica vode Mg Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga.

Slovenci pristali

Identičan zahtev Ramljak je podneo i Okružnom sudu u Ljubljani, međutim epilog je bio drugačiji. Odlukom suda u Sloveniji ceo Merkator je prešao u nadležnost "leks Agrokora". Okružni sud u Ljubljani potvrdio je sredinom jula Ramljakov zahtev i doneo odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti što praktično znaci prekogranični stečaj. Suštinski, Ramljak će u Ljubljani imati prvu i poslednju reč u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi "leks Agrokor".

Međutim, njegov zahtev je odbijen, a "Politika" navodi da im je ova informacija potvrđena u Privrednom sudu u Beogradu.

Agrokor blokiran, ne može da proda Frikom

List piše da je to samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbanke, kojoj ovaj koncern najviše duguje. Primena "leks Agrokora" ne pruža garancije da će joj više od milijardu evra, koliko je pozajmila Todoriću, biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava poslednjih nekoliko meseci pokusali da zaštite pred međunarodnim i regionalnim sudovima.

Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu Agrokoru da raspolaže imovinom Frikoma i Dijamanta u Srbiji.

Početkom juna nadležni prvostepeni sudovi u Srbiji doneli su rešenja za određivanje privremenih mera obezbeđenja. Time je poverenik Ante Ramljak praktično dobio zabranu "otuđenja i opterećenja" u ovim kompanijama. Ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dve srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji.

Ramljakov zahtev Privrednom sudu u Beogradu praktično je bio odgovor na mere koje su Rusi preduzeli ali i deo regionalne poslovne strategije koja je imala cilj da se privremenoj upravi hrvatskog koncerna u Srbiji daju odrešene ruke. Tako bi Ramljak nad kompanijama koje posluju u Srbiji mogao da uvede prekogranični stečaj.

AGROKOR DEMANTUJE

Nije tačno da je vanredna uprava ikada od Privrednog suda u Beogradu zatražila da kompanije Agrokora u Srbiji "pređu pod vanrednu upravu", odnosno "pod nadležnost lex Agrokora", tvrde iz prinudne uprave hrvatske kompanije.

"Tačno je da je Agrokor podneo zahtev za priznanjem stranog postupka vanredne uprave u Srbiji, što bi suštinski samo proizvelo učinak koji bi sve poverenike Agrokora dovelo u ravnopravan položaj i niko ne bi mogao da ostvari prednost naplate iz imovine Agrokora pred ostalima.

Uglavnom, Agrokor je juče primio rešenje prvostepenog suda u Srbiji kojim se ovaj zahtev za priznanjem stranog postupka vanredne uprave u Srbiji odbija. Rešenje ćemo proučiti i očekujemo da ćemo na njega uložiti žalbu. U međuvremenu, ovo rešenje ni na koji način ne utiče na svakodnevno poslovanje Agrokorovih kompanija u Srbiji, koje je stabilno", kaže se u saopštenju Agrokora.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nighthawk

Kod nas vazi samo Lex SavaMala !!!

Markod

Proizvodjac smrznutog voca?Nisam znao da postoji i tako nesto....

Djordje

Pomozi Boze da im Rusi oduzmu firme jer ovo sto smo mi sebi dozvolili je užasno.

special image