• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veće plate učiteljima: Ima prostora, kaže Brnabić

Izvor MONDO/Tanjug

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da ima prostora da se povećanje plata prosvetarima, ali...

"Imamo suficit u budžetu. Mi završavamo analize sa Ministarstvom finansija, a isto tako razgovaramo sa MMF-om. Da ne bi sada licitirali, da ne bude rekli smo tri (odsto) a biće pet ili rekli smo sedam, a biće šest... Mi kao Vlada to ne želimo da radimo", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa ministrom prosvete u Vladi Srbije.

Igra brojki

Smanjenje pa povećanje svih državnih plata u Srbiji, pa tako i prosvete, prava je mala igra brojki i procenata, a u "statističkoj magli" prosečni građani se ne snalaze lako. Iamo možda deluje da su sa dva povećanja plate prosvetari sada "u plusu" u odnosu na platu pre smanjena, matematika kaže drugačije. Ako za reper uzmemmo sadašnju prosečnu platu u prosveti od 42.000 dinara, pa je smanjimo da 10% (37.800) a potom je povećamo za 6% i 4%, plata će na kraju i dalje biti za 330 dinara manja nego u startu.

Nova školska godina - novi štrajk

Ona je podsetila da je država 2014. godine ušla u fiskalnu konsolidaciju, da su zaposlenima u javnom sektoru smanjene plate za 10 odsto, ali da je sa poboljšanjem fiskalnih rezultata, plate povećavane.

U dva navrata prosveta je imala povećanje od četiri i šest odsto, dok je u zdravstvu bilo povećanje sedam odsto. U državnoj upravi povećanja nije bilo, podsetila je Brnabić.

"Ova i prethodna vlada rekle su da je fokus na obrazovanju. I to smo ispratili najvećim povećanjem plata koje je bilo moguće u prosveti", zaključila je.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marcialo

Za sendvič i jogurt, ali svi da skandiraju kao jedan!

special image