Tanjug

Revolucionarni treman u lečenju raka odobren u SAD

Autor:

Sjedinjene Američke Države odobrile su prvi medicinski tretman za "redizajniranje" imunog sistema pacijenta, tako da sam napada ćelije raka, u ovom slučaju limfoblastne leukemije.

0
A- A A+

Američka uprava za hranu i lekove je saopštila da odluka predstavlja istorijski trenutak za medicinu koja sada "ulazi u novu eru", prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Farmaceutska kompanija "Novartis" naplaćuje 475.000 dolara za terapiju takozvanim "živim lekom", posle čije tromesečne primene 83 odsto pacijenata bude izlečeno od raka krvi.

Taj lek se pravi odvojeno za svakog pacijenta od belih krvnih zrnaca iz njegove krvi, a ćelije se potom genetski programiraju da traže i napadaju ćelije raka.

Novi lek se prilagođava pacijentima, za razliku od konvencionalnih lekova, kao što su hemoterapija ili operacije.

Ova terapija, prvobitno nazvana CAR T ćelijska imunoterapija, a od strane Novartisa "Kymriah", za sada je odobrena samo za lečenje dece i mladih do 25 godina od rekurentne forme raka krvi, poznate kao akutna limfoblastna leukemija.

Većina pacijenata reaguje normalno na terapiju, ali terapija nije potpuno bez rizika, jer može prouzrokovati sindrom otpuštanja citokina, navodi Bi-Bi-Si.

SUROVO: Ovo je najčešći uzrok raka

Na pomolu revolucija u borbi protiv rakaPovezano

Sve vesti