DOBROVOLJNO U GARDI: Čast je služiti otadžbini

Autor:

Garda Vojske Srbije primila je na dobrovoljno služenje vojnog roka novu generaciju vojnika, jun 2017. godine.

DOBROVOLJNO U GARDI: Čast je služiti otadžbini Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Načelnik Odseka za ljudske resurse Garde potpukovnik Dejan Veljović kaže za Mondo da je u toj elitnoj jedinici prvi put posle šest i po godina izvršen prihvat vojnika na služenje vojnog roka.

"Nakon završenog prvog perioda obučavanja u Komandi za obuku, koji je trajao tri meseca, sledi drugi period obuke u Gardi od trajanju od takođe tri meseca, sve do navršenih šest meseci služenja vojnog roka", navodi Veljović.

Boravak u Gardi podeljen je na fazu kolektivne obuke i fazu izvršenja namenskih zadataka, a da bi služili vojsku, vojnici su prethodno morali da prođu bezbednosnu i psihološku selekciju.

Tokom služenja vojnog roka biće obavljena i selekcija radi neposrednog prijema u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika u Gardi, navodi Veljović.

"Oni će biti raspoređeni na dužnostima u 25. bataljonu Vojne policije, Gardijskom bataljonu i Komandnom bataljonu i Logističkom bataljonu", kaže načelnik Odseka za ljudske resurse Garde.

Prihvat vojnika, smeštaj i odevanje organizovani su na visokom profesionalnom nivou, kao što se uvek i očekuje od Garde na svim zadacima.

Vojnici će, posle kolektivne obuke, biti angažovani na redovnim zadacima Garde, težišno na obezbeđenju objekata u nadležnosti Garde, realizaciji logističke podrške i telekomunikacionom obezbeđenju.

Garda prima nove vojnike, evo kako da se prijavite

"Tokom služenja vojnog roka u Gardi planiran je i niz kulturnih aktivnosti u cilju upoznavanja Garnizona Beograd. Planirane su i posete muzejima", kaže Veljović, i dodaje da su u planu i sportske aktivnosti.

U Gardi s ponosom ističu da je od ukupnog broja prijavljenih mladića i devojaka za dobrovoljno služenje vojnog roka, njih više od 35 odsto izrazilo želju da služi baš u toj elitnoj jedinici Vojske Srbije.

"Izabrani su najbolji među njima od kojih je trećina ženskog pola", kaže Veljović.

"NASTAVLJAMO PORODIČNU TRADICIJU SLUŽBE U GARDI I VOJSCI"

Aleksandra Nikolić iz Beograda, rođena 1997. godine, kaže da je tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka, pre nego što je došla u Gardu, bila u Centru za obuku logistike u Kruševcu, a pre toga i u Drugom centru za obuku u Valjevu.

"Posle selekcije, odabrani smo da poslednja tri meseca služimo u Gardi. Nameravam da nastavim da radim u Gardi posle završetka vojnog roka od šest meseci i nadam se da ću u tome uspeti. Daću sve od sebe", navodi Aleksandra Nikolić.

GARDA IZABRALA NAJBOLJE: Primljeni novi vojnici

Ona kaže da i njen najbolji prijatelj služi u Gardijskom bataljonu i da joj je i on preporučio službu u najstarijoj i najelitnijoj jedinici Vojske Srbije.

"Volim uniformu, otac mi je bio vodnik u vojsci i želim da nastavim njegovim stopama", dodaje Aleksandra Nikolić, koja trenira Krav Magu, izraelski sistem borenja, koji koriste mnoge specijalne jedinice u svetu.

Vojnik Milan Pavlović, iz Svrljiga kod Niša, kaže da je prethodno služio u Centru za obuku Kopnene vojske u Požarevcu na minobacaču od 120 mm.

"Želeo sam da služim u Gardi i srećan sam što sam izabran. Na dolazak u Gardu me je podstaklo i to što je moj otac služio u toj jedinici i 1981. godine obavljao dužnosti obezbeđenja Kuće cveća. Nadam se da ću biti primljen u profesionalnu službu u Gardi i nastaviti porodičnu tradiciju. Čast mi je da služim otadžbini u Gardi", ističe Pavlović.

U SLUŽBI DOMOVINE - 50 sklekova za dva minuta

Sve vesti