• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžetu baš dobro - u plusu 60 milijardi

Izvor Tanjug

Suficit republičkog budžeta iznosio je na kraju jula ove godine 60,1 milijardu dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Kako se došlo do toga?

U prvih sedam meseci ove godine naplaćeni su prihodi u iznosu od 659,7 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 599,7 milijardi.

Samo u julu je, kao i prethodnog meseca, ostvaren suficit u iznosu od 26,9 milijardi dinara, pri čemu su ukupni prihodi dostigli 110,8 milijardi, a rashodi su iznosili 83,9 milijardi dinara.

U plusu čak i Koridori

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju jula u deficitu od 3,1 milijardi dinara. Deficite su zabeležili PIO fond od 5,4 milijarde, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine, i RFZO u iznosu od 0,2 milijarde dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje je ostvarila suficit od 2,4 milijarde dinara, dok je Fond SOVO na kraju jula u ravnoteži. Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, trenutno imaju suficit od 0,5 milijardi dinara, navodi se u Izveštaju Ministarstva finansija.

U julu je naplaćeno 94,7 milijardi dinara poreskih prihoda, od koji se najveći deo (47,2 milijarde) odnosio na uplatu PDV-a poreskih obveznika koji uplatu vrše tromesečno, kao i na akcize (29,9 milijarde dinara).

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 15,8 milijardi dinara, od čega 8,4 milijarde čine uplate dividendi Telekoma Srbija a.d. i Dunav osiguranje u budžet Republike.

Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,2 milijarde dinara.

Od ukupnih rashoda izvršenih u julu, 19,6 milijardi dinara se odnosilo rashode za zaposlene, a na transfere Organizacijama obaveznog socijalnosg osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16,6 mlrd dinara.

Na nivou opšte države, na kraju jula je zabeležen ukupan fiskalni suficit od 73,5 milijardi i primarni fiskalni suficit u iznosu od 155,4 milijarde dinara.

Bolje ostvarenje od planiranog uglavnom je rezultat bolje naplate najznačajnijih poreskih prihoda (PDV, akcize, porez na dobit i doprinosi) i većih neporeskih prihoda po osnovu uplate dividendi.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju jula je bio 11,7 milijardi dinara, a u istom periodu, AP Vojvodina je ostvarila suficit od 4,3 milijarde.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Što je onda poskupela struja!

Munja

Toliko nam dobro ide da je meni neprijatno hahahaha

62

Zato nam je vako dobro,dobre plate,nema štrajkova,mala(gotovo da je i nema)nezaposlenost,dobre penzije....tolko nam je dobro da me strah šta posle vladavine velikog vodje i sns

special image