Dobrom roštilju je teško odoleti, a u to su se uveril i Kinezi, kada su došli u Leskovac.
Kineska nacionalna novinska agencija Sinhua objavila je clanaka o "Roštiljijadi" u Leskovcu, nazivajuci taj grad na jugu Srbije - nezvanicnom prestonicom roštilja u ovom delu svetu.
Sinhua piše da je u Leskovcu "usavršena veština pravljenja roštilja".
"Iako za mnoge ljude roštilj predstavlja jednostavnu i brzu hranu, u Leskovcu su usavršili ovaj zanat, uvrstivši ga u tradicionalnu srpsku kuhinju", piše Sinhua.
Leskovacka "Roštiljijada" svake godine privuce stotine hiljada posetilaca, a ove godine održava se 28. put i organizatori najavljuju da ce doci posetioce iz citave Srbije, regiona i Evrope, navodi kineska agencija.
Pogledajte fotografije i kako je bilo na otvaranju:
Pljeskavice i cevapi proslavili su ovaj grad od oko 60.000 stanovnika, obezbedivši leskovackim jelima mesto u medunarodnoj kuhinji.
Roštilj majstori u Leskovcu tvrde da leskovacka pljeskavica nema nikakve veze sa burgerom koji se pravi na Zapadu, pošto se pravi iskljucivo od mlevene govedine, od delova koji sadrže dovoljne kolicine masti.
Ipak, recept za pripremu roštilja je, kako tvrde roštilj majstori, znatno komplikovaniji i jedino je poznat majstorima koji žive u Leskovcu, piše SInhua.
Da li vam je pošla voda na usta? Pitamo vas mi.
Više o ovogodišnjoj roštiljijadi procitajte u vesti: