A ovako se za bolje obrazovanje bori u Francuskoj

Autor:

Stotine francuskih škola u siromašnim oblastima širom zemlje počele su danas da primenjuju jedno od ključnih predizbornih obećanja predsednika Emanuela Makrona koje se tiče podizanja standarda obrazovanja.

2
A- A A+

Škole, u nastojanju da podignu obrazovne standarde, nisu otpustile nastavnike kao "tehnološki višak" već su smanjile odeljenja na svega 12 učenika - standard za koji se na Balkanu tvrdi da je "privilegija privatnih škola".

Škole u oblastima koje su označene kao "prioritetne" u Francuskoj, gde je obrazovanje istorijski na niskom nivou dok je siromaštvo visoko, prepolovile su odeljenja za učenike uzrasta pet i šest godina, prenosi danas AFP.

Ministar: Staćemo na put lažnim odeljenjima

Ukupno 2.500 odeljenja smanjeno je na maksimalno 12 učenika umesto 25, kao što je Makron i obećao tokom predizborne kampanje kako bi pomogao u rešavanju problema nejednakosti u obrazovnom sistemu.

Makron (39) je danas proveo par sati u školi u istočnoj Francuskoj, prvog dana nove školske godine posle letnjeg raspusta.

Tehnološki višak 4.473 nastavnika

Prema globalnoj rang-listi po kvalitetu obrazovanja koju je objavio institut sa sedištem u Parizu OECD, Francuska je na 27. mestu, ispod Nemačke koja je 16, a daleko iza Estonije, evropske zemlje sa najboljim obrazovanjem, napominje francuska agencija.

Ne damo Ljubu: Roditelji pisali premijerki

Sve vesti