10 razloga zašto deca treba da uče strane jezike

"Koliko stranih jezika znaš, toliko vrediš". Svi znamo tu izreku, ali mnogi ne znaju da na tome treba raditi od "malih nogu". Evo zašto...

DECA UČE LAKŠE I BRŽE NEGO ODRASLI

Deca uče prirodno i neosetno, kroz igru, samim tim i mnogo produktivnije. Rano učenje stranih jezikaomogućava detetu da taj jezik brže i lakše usavrši kada odraste i tako postane tečni govornik datog jezika. U ranom uzrastu deca imaju sposobnost da brzo i spontano usvajaju veliki fond stranih reči i da ih izgovaraju identično maternjem govorniku.

DECA NEMAJU DRUGE OBAVEZE

Mnogo je jednostavnije da dete pre polaska u školu, ili u nižim razredima, uči strani jezik zato što tada ima više slobodnog vremena, a školsko gradivo još uvek nije toliko zahtevno da dete mora samo tome da se posveti. U tom uzrastu učenje jezika za njih nije dodatno opterećenje već zabava i prilika da se druže sa svojim vršnjacima.

TAKO SE RAZVIJAJU RADNE NAVIKE

Odlazak na kurs jezika je odličan način da se dete navikne na to da mora da uradi domaći zadatak, na primer, da nauči pesmicu... Pokazalo se da deca koja uče neki strani jezik, lakše prihvataju i završavaju školske obaveze, imaju bolji uspeh u školi.

TAKO SE VEŽBA MOZAK

Brojna istraživanja su pokazala da učenje drugog jezika poboljšava "moć" mozga. Deca koja su učila i koristila više od jednog jezika imaju poboljšanu strukturu mozga u poređenju sa onima koji su odrasli govoreći samo maternji jezik i nikada nisu učili neki drugi jezik.

REŠAVA I PROBLEME U MATERNJEM JEZIKU

Pokazalo se da deca koj imaju problem pilikom izgovaranja određenih glasova u svom maternjem jeziku, pre svega: R, Č i Ć, prilikom izgovoranja reči na stranom jeziku, koje sadrže upravo te glasove, nemaju problem da ih pravilno kažu. Na taj način detete vremenom sporne glasove počne pravilno da izgovara i na maternjem jeziku.

DECA POSTAJU SPREMNIJA ZA "MULTITASKING"

Rezultati jednog kanadskog istraživanja pokazali su da deca koja u detinjstvu aktivno uče još jedan jezik pored maternjeg, lakše obavljaju više radnji istovremeno. Oni se kasnije u životu bolje snalaze u takozvanom "multitaskingu".

DOBAR TEMELJ I INVESTICIJA ZA BUDUĆNOST

Kroz zabavu i druženje kod dece se budi ili produbljuje motivacija za učenjem ne samo stranih jezika već i drugih predmeta i oblasti. Prednosti i mogućnosti u kasnijem životu su brojne. Sa znanjem jednog ili više stranih jezika osoba dobija veliku šansu da ostvari uspeh na studijama ili u poslovnom svetu ne samo u našoj zemlji već i u inostranstvu, i da na taj način svoju karijeru učini uspešnijom.

ODLIČAN NAČIN DA SE RAZVIJA SAMOPOUZDANJE KOD DECE

Deca koja uče strane jezike imaju više samopouzdanja i samostalnija su, pokazalo je nekoliko različitih istraživanja. Oni nemaju problem da stiču nova poznanstva, dobro se snalaze u novom okruženju.

SPOZNAJA O RAZLIČITOSTI

Jedan od razloga za učenje jezika u detinjstvu je i privikavanje na činjenicu da u svetu postoje multi-kulturalnost i višejezičnost. Kada se deca izlože drugim jezicima i kulturama kroz knjige, filmove i dečije pesmice, imaće priliku da se kasnije osećaju udobno i odomaćeno u svetu gde su različiti jezici i kulture stalno u dodiru.

KVALITETNO PROVEDENO VREME

Upisivanje dece u školu stranih jezikaima i drugih pozitivnih strana kao što su druženje, igranje i njihovo zbližavanje sa vršnjacima, koji zatim počinju da se druže i van učionice.

Pročitajte i:

Kada deca treba da počnu da uče strane jezike

Sve vesti