Srbija i Beograd pojma nemaju koliko su bogati

U Srbiji ni Vlada, ni Grad Beograd, ni druge lokalne samouprave ne znaju šta, koliko i gde poseduju, upozorava Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije.

2
A- A A+
vlada srbije zgrada vlade nemanjina Foto: MONDO/Petar Stojanović

Savet je danas upozorio da nadležne državne institucije nemaju prave i pouzdane podatke o imovini u javnoj svojini, ne samo grada Beograda, već cele Republike, i da ne postoji stvarna želja da se u toj oblasti uspostavi red.

Kad bi se nadležni kažnjavali...

Savet je preporučio Vladi Srbije da predloži izmene i dopune Zakona o javnoj svojini kojima bi se ponovo uvele kaznene odredbe za kažnjavanje odgovornih lica zaduženih za vođenje evidencije nepokretnosti u javnoj svojini, kao i da zaduži Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da uradi nadzor nad radom Republičkog geodetskog zavoda.

U saopštenju je Savet naveo da je uradio Izveštaj o evidenciji nepokretnosti grada Beograda imajući u vidu važnost uspostavljanja jedinstvene i tačne evidencije imovine, koja je preduslov da raspolaganje imovinom u javnoj svojini bude transparentno čime se smanjuje mogućnost za koruptivno delovanje.

Na primeru grada Beograda Savet je želeo da pokaže kako se sprovode mere iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije u oblasti upravljanje i raspolaganje nepokretnostima u javnoj svojini, pa je od Republičke direkcije za imovinu zatražio podatke o evidenciji nepokretnosti na teritoriji Beograda - zemljišta, poslovnog i službenog prostora, stanova.

U saopštenju tog nezavisnog tela se ističe da se razlikuju podaci o nepokretnostima u Beogradu koje su mu dostavili Gradska uprava, Republička direkcije za imovinu i Republički geodetski zavod i da je jedina nesporna činjenica da je ta imovina velike vrednosti.

Evo šta sve Priština hoće da oduzme Srbiji

"Činjenica da se i nakon tri godine od zadatih rokova za uspostavljanje jedinstvene baze podataka o imovini u javnoj svojini nije odmaklo od početka, nameće ozbiljno pitanje odgovornosti obveznika zaduženih za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u oblasti upravljanja i raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini, kao i institucija koje imaju nadzor nad njihovim radom", upozorio je Savet.

Ukazano je da "izostanak odgovornosti za vođenje evidencija o imovini, a istovremeno davanje širokih ovlašćenja pojedincima koji upravljaju i raspolažu javnom imovinom, stvara prostor za zloupotrebu te imovine i mogućnost korupcije nesagledivih razmera".

Preporuka je i da Vlada zaduži Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da preispita kapacitete Republičkog geodetskog zavoda s obzirom na broj upražnjenih radnih mesta, prosek starosti zaposlenih u Zavodu i veliki broj lica angažovanih po ugovoru, ali i da naloži Zavodu, Republičkoj direkciji za imovinu i Gradu Beogradu da zajednički predlože pravnu regulativu, na osnovu koje bi se uspostavila međusobna koordinacija, radi usaglašavanja podataka o evidenciji nepokretnosti u javnoj svojini.

Sve vesti