• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filmovi koji će vas naterati da se zamislite!

Izvor mondo.rs

Osmo izdanje filmskog festivala osoba sa invaliditetom biće održano u Centru "Sava".

Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetomBosifest, održace se pod sloganom "Pokreni promenu" od 10. do 12. oktobra u Centru "Sava", a Anica Dobra ce biti medu clanovima žirija.

Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvecen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

"U svetu u kome se solidarnost i empatija sve više potiskuju i gube, filmovi koje cemo imati prilike da vidimo na ovogodišnjem Bosifestu nas, pre svega, upucuju da razmislimo o tim bazicnim vrednostima humanog društva. Videcemo posebne filmove sa posebnim licnostima, koje nisu drugacije zbog svog invaliditeta vec zbog permanentne borbe i slavljenja života. To ih svakako cini posebnim i izrazitim u društvu koje je zapalo u apatiju. U takvom društvu cesto dominira površni pogled koji osobe sa invaliditetom iskljucivo vidi kao one koji ne koracaju. Ovi filmovi otkrivaju da oni zapravo koracaju i to po prostranstvima koje cesto vecina u društvu ne može ni da zamisli. Hrabrost u izrazu, temi, postupku, doticanju iracionalnog, otvorenost pogleda tamo gde je društvo hendikepirano slepim mestima, sve to odlikuje filmove ovogodišnje selekcije. Oni ce vas potresti, pokrenuti, pogoditi, naterati da se zamislite, nasmejati, iznenaditi. Dodite da zajedno iskusimo ove emocije od 10. do 12 oktobra u Sava centru", kaže Darko Ivic, direktor Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest.

Ove godine vladalo je veoma veliko interesovanje - prijavljeno cak 90 filmova iz svih delova sveta: Kanade, Italije, Ceške, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije... Selektor 8. Bosifesta, naš proslavljeni reditelj Goran Radovanovic, odabrao je 18 dokumentarnih filmova od kojih ce 10 biti prikazano u takmicarskom, a 8 u revijalnom delu programa.

"Izmedu ostalih, izdvajamo odlican izraelski dokumentarac 'Moj brat heroj' (Yonatan Nir, Enosh Cassel), cija ce svetska pretpremijera biti održana upravo na Bosifestu. Ovo ostvarenje prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braca i sestara", navode organizatori.

Moj brat heroj
Izvor: YouTube

Bice prikazan i ruski dokumentarni film "Odlazak na ples" o ljudima koju se bave sportskim plesom u kolicima, kao i italijanski "50 X Rio" koji prati Aleksa Zanardija koji se sprema za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru, navode organizatori.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radice u sastavu: Predrag Gaga Antonijevic, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenovic, direktor Festivala evropskog filma Palic i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznacajnijih domacih glumica. Žiri ce dodeliti sledece nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Ove godine prateci program cini konferencija "Pokreni promenu”, koja ce se održati tokom sva tri festivalska dana u prepodnevnim casovima (11-16h) pre projekcija filmova. Na konferenciji ce ucestvovati strucnjaci koji ce održati interaktivna predavanja na teme: Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom, uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom, primena i znacaj medija u inkluzivnom obrazovanju, kultura, tolerancija, razlicitost.

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralacki rad i mogucnosti ucesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi gradani. Na taj nacin, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno ucešce i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje za ucešce u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima ciji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogucnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE