Država uliva još 120 miliona u RTB Bor?

Autor:

Država Srbija pomoći će Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor" oko otvaranja rudnika bakra i zlata "Cerovo 2".

6
A- A A+

Iz tog rudnika bi se, preradom u naredne dve decenije, moglo dobiti oko 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i skoro 120 tona srebra, pišu današnje "Večernje novosti".

"Da bi se otvorio rudnik 'Cerovo 2', neophodna su ulaganja od oko 120 miliona evra. Mi toliki novac nemamo, ali možemo da uložimo bar deo te sume kako bi rudnik, fazno, počeo sa radom. Na taj način, popunili bismo, većim delom, kapacitete topionice i ne bi, u tolikoj meri, zavisili od uvoza koncentrata bakra", rekao je sagovornik tog lista iz Vlade Srbije, koji nije imenovan.

O, NE: Zbog RTB Bor Grcima "dođemo" 40 miliona $

Ono što je još bitnije, naglasio je, pripremama za otvaranje i početkom eksploatacije "Cerova 2", RTB bi došao u situaciju i da u dogledno vreme "napadne" i najveći rudnik - "Cerovo primarno", za čije bi aktiviranje bilo neophodno investirati oko 300 miliona evra.

MMF veruje u Srbiju: Sledeće godine rast 3,5%

Prema rečima sagovornika "Novosti", pripremama za aktiviranje "Cerove 2" i država podiže vrednost RTB, što joj daje mogućnost bolje pregovaračke pozicije prilikom pregovora o privatizaciji ili strateškom partnerstvu za kompanijama koje su zaintersovane za "Bor".

Sve vesti