Sergej Milinković-Savić i "orlovi": Šta je istina?

Kolumnista MONDA Neša Petrović u zanimljivom osvrtu na Sergeja Milinkovića-Savića i nacionalni tim. Da li nam je SMS potreban? Rezultati "orlova" su vidljivi, ali šta je pozadina ili istina u celoj ovoj "zavrzlami"?

Muslin ne zove Sergeja zbog ovoga, Muslin ne zove Sergeja zbog onoga. Godinu i po ista priča. Muka mi je više od nagađanja i pretpostavki.

Navodno mu je na početku kvalifikacija selektor rekao da ga vidi isključivo na poziciji defanzivnog veznog, a ovaj odgovorio da to ne želi da igra.

Druga verzija, Muslin se iznervirao što ga je Lacio u dva navrata povukao sa priprema nacionalnog tima (a nije ga pustio ni na Evropsko prvenstvo za mlade u Poljskoj).

Tu je i treća verzija - Mateja Kežman, koji je Sergejev menadžer. I tako u nedogled
.

Srbija je u furioznom stilu stigla na korak do Svetskog prvenstva. Kapa dole selektoru i njegovoj viziji. Ako su "orlovi" izdominirali grupom bez Milinković-Savića, znači da su zaista dobra reprezentacija.

Da li bi sa Sergejem bili još moćniji? Svakako. Da se ne lažemo.

Da li je selektor u pravu što ga ne zove? Recite da nije posle ovog marša ka Rusiji.

Ipak, javnost zaslužuje istinu. Zašto sad? Pa, eto zato. Baš sad! Kad je sve bajno i sjajno. U svakom drugom času bilo bi podlo, zlonamerno, licemerno. Uz med i mleko, istina se lakše svari. I nema stomačnih tegoba.

Dakle, cilj ovog teksta nije da se na bilo koji način "podriva" nacionalni tim, narušava odlična atmosfera, osporava uspeh, rezultati, već upravo suprotno - da se rasvetli i ovaj problem, kako bismo "čisti" završili kvalifikacije i, svi se nadamo, gledali "orlove" u Rusiji.

Kada god Muslin objavi spisak reprezentativaca za kvalifikacione utakmice, "skener" odmah traži ime Sergeja Milinkovića-Savića. Nema ga, pa ga nema. 

Baš nedavno, pred mečeve sa Moldavijom i Republikom Irskom, vest je bila da je Adem Ljajić dobio poziv za nacionalni tim, ali i da SMS-a nije bilo na spisku. 

Muslin je to ovako obrazložio: "Spisak igrača formiran je na osnovu analiza protivnika, kao i forme fudbalera koje je sa svojim stručnim štabom pratio u poslednje vreme. Uvek polazim od toga da sam pozvao u ovom momentu najbolje za ove protivnike. Vrata reprezentacije nikome nisu zatvorena, dobrodošao je svako ko može da pomogne. Možda se desi da ga pozovem (Sergeja Milinkovića-Savića) na neko sledeće okupljanje, kada sa svojim stručnim štabom budem odlučio da je vreme za njega".

Muslin, Murinjo i SMS

"Istina je da se Sergej mnogo promenio u odnosu na period kada smo se upoznali u reprezentaciji", kaže Vlada Borković, psiholog koji je u generaciji "zlatnih orlića" sarađivao sa vedetom Lacija.

"On je dete razvedenih roditelja, nezreo je otišao u inostranstvo, rano se osamostalio i brzo stekao slavu. Preko noći je doživeo igračku i psihološku transformaciju. Nije više klinac, već ozbiljan profesionalac koji izvršava svoje zadatke. Zato mi ne pije vodu priča da je odbio poslušnost. Pratim Lacio i vidim da on kreativno i lucidno preuzima odgovornost u igri i deluje veoma zrelo za svoje godine", dodaje Borković.

Kažu za Sergeja da je egoista. Narcis željan pažnje i prvog plana. Svojevremeno se usprotivio prekomandi iz ’95 u generaciju ’94, a pred svedocima je priznao da mu je lepše u mladoj nego u A reprezentaciji.

Bolje prvi u selu, nego poslednji u gradu?

"Zar najbolji fudbaler današnjice nije prototip čoveka koji je zaljubljen u sebe. I da li mu to smeta da postiže golove i osvaja trofeje? To što Sergej misli za sebe da je najlepši i najbolji, može samo da mu bude od koristi. Važno je da bude realan. Ne liči mi na momka kome bi smetala konkurencija Matića, Milivojevića, Gudelja ili Ljajića. Vrlo je ambiciozan i ne sumnjam da bi se trudio da bude glavni u ’gradu’, ali kroz igru i zalaganje na treningu", dodaje psiholog.

MUSLIN o SMS-u (izjava iz marta 2017.):

"Svi mi grešimo svakog dana. Nadam se da će Milinković-Savić napredovati i da ću ga jednog dana zvati, kad budem smatrao da nam je potreban. Nadam se da će budući rezultati potvrditi da sam napravio pravi izbor".

Na mala vrata se ušunjao i među "orliće". Drulović je sklonio Zdjelara, Jokića i Simića, da bi lansirao Milinković-Savića, Maksimovića i Gaćinovića. Potez decenije.

"Kada me je Veljko predstavio igačima, očekivao sam da bi Sergej mogao da pravi probleme. Vrlo je inteligentan i mislio sam da će zbijati šale na račun psihologa u ekipi. Iznenadio sam se kada je digao ruku, zatražio reč i objasnio ostalima da je to nešto sasvim normalno u evropskom fudbalu i da se on u Genku već suočio sa sličnom praksom", priseća se Borković.

Postoje li dokazi o sklonosti Milinković-Savića ka incidentima? Postoje.

Ali, onog drugog. Vanja je svojevremeno vređao osoblje u Sportskom centru Vujadin Boškov. Upućeni tvrde da je i Van der Saru umeo da odbrusi u hodnicima Old Traforda, zbog čega je i okončao svoju mančestersku epizodu.

"Sergej je dijametralno suprotna ličnost od svog mlađeg brata. Čak bih rekao da mu služi kao stabilizujući faktor u životu. Vanja jeste luckast i voli da ulazi u ekstremne situacije", tvrdi Borković i dodaje da ga ove kvalifikacije podsećaju na one Osimove za Evropsko prvenstvo ’92.

"Superiorno komandujemo grupom, što dokazuje da možemo i bez Milinković-Savića. Ipak, greh je odreći se tako kvalitetnog igrača".Italijani pišu bajke o Inzagijevom "tutokampisti". Daje i pakuje. Lotito ga ne da ni za 100 miliona.

Setite se osvrta i hvalospeva legendarnog "Belog Pelea" italijanskog fudbala - Fabricija Ravanelija, prilikom nedavne posete Beogradu:

"Sergej je kompletan igrač koji podjednako dobro odrađuje fazu odbrane i fazu napada. Modernim žargonom rečeno, totalni fudbaler. Ujedinjuje svoje kvalitete sa kvantitetom. Ume da napravi višak, jak je u glavi, snažan u duelu, trči, startuje, dribla, poseduje brzinu. Neverovatan igrač. Nadam se da će nastaviti ovim ritmom i da će jednog dana zaigrati u Juventusu. To je fudbaler koga bi svaki trener poželeo u svom timu. Ja među prvima".

Muslinu ne manjka ni mudrosti, ni stručnosti. Pogled na tabelu D grupe i sve je jasno.

Svestan je on vrednosti grumena zlata koji drži u fioci. Takav igrač treba Srbiji. Osvežio bi i oplemenio igru koja se pokazala dovoljnom za šetnju kroz kvalifikacije, ali ne i besprekornom za nešto "veliko" u Rusiji.

Đorović je obrazložio svoj deo afere "Milinković-Savić". Vanja je odstranjen zbog nediscipline. Zakasnio je na doručak i pokazao nepoštovanje prema ostatku ekipe. Nema opravdanja.

Na potezu je Slavoljub Muslin. Ukoliko je tačno da je Sergej odbio poslušnost, prvi dižem ruku da ga nikad više ne pozove u reprezentaciju. Baš u ovim trenucima "fudbalskog transa" treba da budemo iskreni i jasni, da predupredimo glasine, priče, pričice...
----------------------

SVE KOLUMNE NEŠE PETROVIĆA

Povezano

Sve vesti