mondo.rs

Da li je opasnije dugotrajno stajanje ili sedenje

Autor:

Ni jedno ni drugo nije baš zdravo, a i ne utiče isto na žene i muškarce. Evo kako nam utiče na zdravlje posao koji podrazumeva celodnevno stajanje ili sedenje.

0
A- A A+

Stolovi za kojima zaposleni stoje su već neko vreme "u trendu" jer se na taj način izbegava celodnevno sedenje i podstiče zdraviji način života. Tako se bar mislilo. Ali, sad se ispostavilo da nije sve baš tako - naučnici su utvrdili da je dugotrajno stajanje štetnije po zdravlje od celodnevnog sedenja, prenosi "Dejli mejl".

Osobe čiji posao podrazumeva celodnevno stajanje imaju dva puta viši rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti od od onih koji na poslu sede, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kanadi.

Naučnici iz Toronta, iz organizacije Rad i zdravlje, tokom 12 godina pratili su 7.200 osoba u različitim poslovnim okruženjima, i ispostavilo se da dugotrajno stajanje povećava rizik od bolesti srca, bolova u leđima, pa čak i spontanih pobačaja kod žena.

Kada stojimo, naročito ako to dugo traje, krv se sliva u donji deo tela, što povećava pritisak na srce, koje mora snažnije da radi, kako bi krv vratilo u gornji deo tela. Zato lekari savetuju ljudima čiji posao zahteva dugotrajno stajanje da bar na kratko sednu kad im se ukaže prilika.

Ipak, dugotrajno stajanje odnosno sedenje, različito utiče na muškarce i žene. Muškarci koji "kombinovano" stoje i sede imaju za 39 odsto niži rizik od kardiovaskularnih bolesti nego oni čiji posao podrazumeva celodnevno sedenje.

S druge strane, žene čiji posao zahteva celodnevno stajanje, izložene su višem riziku od kardiovaskularnih bolesti za čak 80 odsto, u odnosu na one koje rade kancelarijski posao koji podrazumeva sedenje.

Dugotrajno stajanje povezano je i sa povišenim rizikom od pojave varikoznih vena, koje se najčešće pojavljuju na nogama. Proširene vene mogu biti samo estetski problem, ponekad mogu biti i bolne, ali ima pacijenata kod kojih mogu biti "uvod" u ozbiljnije kardiovaskularne probleme.

Prirodni lekovi protiv proširenih vena

Povezano

Sve vesti