Zovu je Hipokratova čorba
Ova corba se leko pravi, a kažu da pomaže u prevenciji i lecenju mnogih bolesti, cak i nekih vrsta kancera. Takode, jaca imunitet i cisti naše bubrege.
Navodno, recept potice od starogrckog lekara Hipokrata, ali je za popularnost ove corbe zaslužan nemacki lekar Maks Gerson, koji je 1932. godine osmislio program ishrane pod nazivom "Gersonova terapija", u koji je ukljucena i Hipokratova corba.
Osim tog jela, Gerson je svojim pacijentima prepisivao i sveže sokove od šargarepe, jabuke i kupusa.
Hipokratova corba se može konzumirati jednom dnevno, ali je Gerson smatrao da to nije dovoljno, i njegovi pacijenti su ovaj obrok imali dva puta u toku dana, sve do prvih pozitivnih rezultata.
Takode, da bi corba imala najbolji efekat na ljudsko zdravlje, važno je da se sprema na što slabijoj temperaturi, u vrlo malo vode. Posuda u kojoj se kuvan ne sme da bude od aluminijuma i mora biti poklopljena.
I dodaci su važni, zato tu nije dozvoljeno improvizovanje.
Koristite samo neki od sledecih zacina: lovor, korijander, kapar, kim, kim, komorac, muškatni orašcic, ruzmarin, šafran, kadulja, estragon i timijan, beli i crni luk, kao i peršun.
POTREBNO:
- celer srednje velicine (koren, ne lišce)
- peršun srednje velicine (koren)
- dve glavice luka (srednje velicine)
- tri praziluka (srednje velicine)
- beli luk (kolicina po želji)
- kašika peršunovog lista
- 500 grama paradajza
- 500 grama krompira
PRIPREMA:
Svo povrce (osim belog luka i zacina) operite i iseckajte ili izrendajte. Stavite u dublji lonac i nalijte vodom, da tek ogrezne.
Kada voda provri, smanjite ringlu i kuvajte sat i po, dok svo povrce ne bude meko. Zatim dodajte beli lik i zacine po želji i kuvajte još pet minuta.
Corbu možete i da propasirate, ako tako više volite, ali to nije obavezno.
Ako kuvate za dva dnevna obroka, ili za dva dana, corbu držite u frižideru, nemojte da je grejete pred sledece serviranje.
Još super recepata pogledajte u: