VOZAČ - FILM OD PET ZVEZDICA!

Naš kolumnista oduševljen je filmom, saznajte i zašto!

Baby Driver (2017)

Režija: Edgar Rajt

Uloge: Ansel Elgort, Lili Džejms, Kevin Spejsi

Distributer: Con Film

U poslednje vreme dosta vremena, naročito radnog, provodim sa filmskim profesionalcima, snimateljima, montažerima, rediteljima, producentima, scenaristima i sličnim. Ima ih raznih, naravno, ali svima njima koje srećem ovih dana uporno trubim kako pod hitno moraju da odu u bioskop da vide "Vozača". Tehnički, kažem im, taj film je savršen. Svi koji su se odazvali na moj apel, odmah su mi slali poruke nakon izlaska iz dvorane.

Izvor: YouTube

Naročito montažeri. Da se ne lažemo, ništa meni nije jasno kada počnu da mi objašnjavaju kako je taj tip koji je montirao film u stvari potpuno izbrisao vreme između produkcije i postprodukcije jer je u stvari editovao glavne akcione scene i sinkovao ih sa muzikom na samom setu, a da su producenti pre samog snimanja morali da obezbede sva prava na muziku da bi uopšte tako mogli da rade. A pošto u filmu ima sigurno bar 50 numera, to znači da su ceo film morali da montiraju uživo.

No, koga uopšte briga za to? Što bi nas uopšte interesovalo ko kako izvodi tehničke finese na filmu, ali kada je rezultat takav da čak i laici primećuju da u vratolomnim akcionim scenama automobili, vatreno oružje, replike glumaca i uopšte sve što se vidi i čuje ide u ritmu muzike, pa čak i kadar sekvence, onda nekako morate i da se zapitate – kako bre?

Naravno, ljubitelji "Skota Pilgrima" već znaju kako ovaj tandem radi (Edgar Rajt i Pol Maklis), ali svejedno, ovog puta sve je dignuto na još viši nivo, u potpuno novu dimenziju. Uostalom, kada znamo da je praktično CEO film samo akcija i muzika (i to kakva muzika), jasno je da je u pitanju ne samo jedinstven gledalački doživljaj pred svima koji će se zaputiti ka najbližoj dvorani, već i verovatno jedinstven slučaj kada su montažer i reditelj svaki dan snimanja proveli zajedno na setu.

Ali sve bi to bilo besmisleno i deplasirano, da ostali elementi koji jedan film čine celinom nisu bili podjednako fascinantni. Dijalozi na primer, kojim glavni protagonisti rešetaju jedni druge ubitačnije nego oružjem. Ili glumci, recimo. Okej, ovde svi mnogo vole Kevina Spejsija i Džejmija Foksa, ali ko je ovaj Ansel, gde su njega iskopali? Znam, tinejdžerke širom planete već izvesno vreme uzdišu za ovim momkom, ali ovo nije nikakav Divergent/Insurgent/Alegiant uzdah, ovo je nešto mnogo ozbiljnije.

Ukratko: Bejbi je vozač koji radi za Doka (krimi mastermajnd Kevin Spejsi) i različite ekipe pljačkaša. Bejbi može da pobegne od svake policijske potere, ali samo sa slušalicama u ušima. Kada ne vozi, Bejbi pravi remikse i mikstejpove od svojih omiljenih pesama i isečaka razgovora koje usput snima. Jednog dana, Bejbi sreće Deboru i zaljubljuje se u nju. I ona u njega. Ali Dok ne želi da izgubi takvog vozača kakav je Bejbi.

U stvari, nije lako objasniti kakav je film u stvari "Baby Driver". Muzika sve vreme trešti, a glavni likovi vrlo često pevaju pesme koje slušaju, tako da se film dobrim delom doživljava kao mjuzikl. U isto vreme, vožnja, i to potpuno spektakularna, kao i krimi zaplet, film svrstavaju u tu, akcionu fioku. Romansa je bolno dirljiva, i to se mora reći, pa kad se sve to sabere, onda je jasno da je "Vozač" potpuno jedinstven i neverovatno inspirativan film. Kad malo bolje razmislim, u stvari ne bih voleo da sam u koži svih tih montažera i reditelja, jer ovaj domaći zadatak teško da će bilo ko moći da nadmaši.

Saundtrek je lud. Počinje sa White Stripes, završava sa Polom Sajmonom. U međuvremenu, čuje se čak i Fokus – Hokus Pokus. Rekoh već, ludo.

Čuo sam i neke primedbe, ali ja ovom filmu nisam našao mane. Odmah sam poželeo da ga pogledam ponovo. Negde sam čuo da je upotrebljen opis "cars, guns, music and old school cool", i bolje od toga ne može. Gledajte "Vozača" i onda ga gledajte ponovo. Nakon projekcije, vratite se kući autobusom ili peške. Zdravije je. U suprotnom, rizikujete da oštetite bubne opne i da vas policija momentalno isključi iz saobraćaja. Jer, kao i posle svih dobrih filmova, iz sale izlazite puni sebe, uspravno i snažno. U autu, momentalno odvrćete svoj omiljeni saundtrek za vožnu, počinjete da turirate svoju bednu mašinu...

ocena:

Ja: *****


Povezano

Sve vesti