• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rastu nam rezerve - prebacile 10 milijardi €

Izvor Tanjug

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) povećane su u avgustu za 329,7 miliona evra i na kraju meseca su iznosile 10,27 milijardi evra, saopšteno je danas iz NBS.

Tim iznosom se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 205 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

Nominaln rast dinara

U avgustu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 1,0 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 290 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta su iznosile 8,58 milijardi evra, što je za 310 miliona više nego na kraju jula i njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve su u najvećoj meri u avgustu povećane po osnovu kupovine deviza NBS na međubankarskom deviznom tržištu - 275 miliona evra, zatim putem neto priliva deviza po osnovu većeg korišćenja inokredita od njihove otplate (21,3 miliona evra), kao i kroz neto prilive po ostalim osnovima (56 miliona evra).

NBS "smirivanjem dinara" povećala devizne rezerve

Svi navedeni prilivi su u znatnom iznosu premašili negativni efekat promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu - jedinu kategoriju koja je u avgustu delovala u pravcu smanjenja deviznih rezervi (odliv 22,6 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 589,4 miliona evra i bio je za 79,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,71 milijarda evra.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Asistent

Koliko je u rezervi kad se isplate plate i penzije ?

special image