UPOZORENJE: Aflatoksin vreba iz kukuruza

V.d. direktorka Uprave za veterinu Srbije, Emina Milakara, rekla je danas da se očekuje da zbog suše ove godine bude povećan sadržaj aflatoksina u kukuruzu.

7
A- A A+

Ona je na sednici Odbora Skupštne Srbije za poljoprivredu gde se raspravljalo rekla da će biti štampani flajeri kako bi se proizvođačima stočne hrane skrenula pažnja da budu oprezni prilikom ishrane stoke.

"Dozvoljena količina aflatoksina u mleku je od oktobra prošle godine 0,25 mikrograma po litru", rekla je Milakara.

Mleko po kategorijama (zdravlja)

Ševarlić, inače agrarni ekspert i profesor Poljoprivrednog fakuteta u penziji, je predložio da se mleko razvrsta u nekoliko cenovnih kategorija, zavisno od sadržaja aflatoksina i tako nagrade oni proizvođači koji ulažu u zdravstvenu ispravnost namirnica.

U EU je maksimalno dozvoljeno pet puta manje - 0,05 mikrograma aflatoskina po litru mleka.

Predsednik Odbora Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka) predložio je Ministarstvu poljoprivrede da stručnu pomoć proizvođačima stočne hrane pružaju poljoprivredni savetnici na terenu jer "flajeri neće stići do svih".

Član Odbora Miladin Ševarlić (Dveri) upitao je kako je moguće da Srbija proizvodi mleko i izvozi ga u Crnu Goru gde je standard 0,05 miligrama aflatoksina po litru, a u Srbiji je dozvoljeni sadržaj te otrovne supstance nekoliko puta veći.

Zaraženi srpski kukuruz "uvaljen" Amerikancima

Ševarlić je upozorio da Srbija ne treba da dozvoli uvoz mleka sa sadržajem aflatoksina iz evropskih zemalja koji je veći nego što je u EU, a Rističević je rekao da za uvoz mleka u Srbiju važi evropski standard.

Eksperti "umiruju": Zdravije mleko za pet godina

Srbiju je 2014. godine potresla velika afera sa zatrovanim mlekom, u kome je nivo aflatoksina bio znatno veće od dozvoljenog. Nakon toga je "potezom pera", odnosno uredbom, promenjen dozvoljeni nivo i mleko je posatalo "zdravo".

Sve vesti