• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suša je ali EPS nije uvozio struju, dapače

Izvor Tanjug

Elektroprivreda Srbije je i u ovom izuzetno sušnom periodu uspela da obezbedi dovoljne količine struje iz sopstvenih izvora i za stanovništvo i za privredu i jedna je od retkih zemalja u regionu koja nije uvozila struju.

 EPS uprkos suši obezbedio dovoljno struje, nije bilo uvoza

ilustracija

Dapače, EPS je izvozila struju, izjavio je jutros direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević.

EPS je, kako kaže, uspeo da obezbedi dovoljno struje i za garantovano snabdevanje (malim poтроšačima) i komercijalno snabdevanje.

Revitalizacija hidropotencijala

Bezmarević kaže da su i male hidroelektrane manje imale za 21 odsto manju proizvodnju struju zbog suše. EPS planira da uloži oko 500 milona evra do 2025. u hidroelektrane, u revitalizaciju starih i izgradnju novih, a Bezmarević dodaje da je već urađena revitalizacija Bajine Bašte, Đerdap 1 je pri kraju, uskoro će početi Đerdap 2, a u toku je revitalizacija na Malom Zvorniku.

"Hidroelektrane su manje proizvele nego što se očekivalo zbog smanjenih dotoka na našim rekama, na Dunavu na Đerdapu i na Drini na Bajnoj Bašti, pa je samim tim bila i manja proizvodnja", rekao je on za RTS.

Bazmarević je naglasio da u sušnim periodima glavni teret ponesu rudnici - dva naša najveća basena Kolubarski i Kostolački, i termolektrane.

Prema njegovim rečima, za jedan kilovat struje treba da iskopamo kilogram i po uglja, a od početka godine smo proizvelioko 17 milijardi kilovat časova struje.

Glavne hidroeletrane, Đerdap 1 i 2 i Bajina Bašta, pogodila je suša.

"Da bi Đeradap radi normalno potreban je protok od oko 9.000 kubika u sekundi, što je obično na proleće, ali leti nema takvih protoka. Prošle godine je u prvih osam meseci prosečan protok bio 6.500 kubika, a u istom periodu ove godine oko 4.500 kubika. Na Bajinoj Bašti je bilo 420 kubika u prvih osam meseci prošle godine, a ove oko 250 kubika", ističe Bezmarević.

Antić: Svi uvoze struju, SRBIJA IZVOZI

"Mi smo jedna od retkih zemalja u regionu koja nije imala uvoz struje već smo izvozili", naveo je on dodajući da smo izvozili struju u Albaniju, Makedoniju, BiH, Hrvatsku i druge zemlje u regionu, pošto je svuda bila suša.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xNEMACx

Ali je zato uspeo da podigne cenu po stoti put

@Nemac

@xNEMACx I da usput proda jos koji kilovat za svoje dzepove

special image