Suša je ali EPS nije uvozio struju, dapače

Autor:

Elektroprivreda Srbije je i u ovom izuzetno sušnom periodu uspela da obezbedi dovoljne količine struje iz sopstvenih izvora i za stanovništvo i za privredu i jedna je od retkih zemalja u regionu koja nije uvozila struju.

2
A- A A+

Đerdap, Hidroelektrana Đerdap, brana, đerdapska brana Foto: MONDO

Dapače, EPS je izvozila struju, izjavio je jutros direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević.

EPS je, kako kaže, uspeo da obezbedi dovoljno struje i za garantovano snabdevanje (malim poтроšačima) i komercijalno snabdevanje.

Revitalizacija hidropotencijala

Bezmarević kaže da su i male hidroelektrane manje imale za 21 odsto manju proizvodnju struju zbog suše. EPS planira da uloži oko 500 milona evra do 2025. u hidroelektrane, u revitalizaciju starih i izgradnju novih, a Bezmarević dodaje da je već urađena revitalizacija Bajine Bašte, Đerdap 1 je pri kraju, uskoro će početi Đerdap 2, a u toku je revitalizacija na Malom Zvorniku.

"Hidroelektrane su manje proizvele nego što se očekivalo zbog smanjenih dotoka na našim rekama, na Dunavu na Đerdapu i na Drini na Bajnoj Bašti, pa je samim tim bila i manja proizvodnja", rekao je on za RTS.

Bazmarević je naglasio da u sušnim periodima glavni teret ponesu rudnici - dva naša najveća basena Kolubarski i Kostolački, i termolektrane.

Prema njegovim rečima, za jedan kilovat struje treba da iskopamo kilogram i po uglja, a od početka godine smo proizvelioko 17 milijardi kilovat časova struje.

Glavne hidroeletrane, Đerdap 1 i 2 i Bajina Bašta, pogodila je suša.

"Da bi Đeradap radi normalno potreban je protok od oko 9.000 kubika u sekundi, što je obično na proleće, ali leti nema takvih protoka. Prošle godine je u prvih osam meseci prosečan protok bio 6.500 kubika, a u istom periodu ove godine oko 4.500 kubika. Na Bajinoj Bašti je bilo 420 kubika u prvih osam meseci prošle godine, a ove oko 250 kubika", ističe Bezmarević.

Antić: Svi uvoze struju, SRBIJA IZVOZI

"Mi smo jedna od retkih zemalja u regionu koja nije imala uvoz struje već smo izvozili", naveo je on dodajući da smo izvozili struju u Albaniju, Makedoniju, BiH, Hrvatsku i druge zemlje u regionu, pošto je svuda bila suša.

Sve vesti