TO JE SUBVENCIJA: Dođite, daćemo vam milijarde!

Autor:

"Kupovina" investitora nije istočnoevropska izmišljotina. Senat američke savezne države Viskonsin je spreman da odobri gotovinski paket podsticaja težak skoro tri milijarde dolara za tajvnsku Fokskon Tehnolodži Grupu.

0
A- A A+
Samsung QLED TV Frame Luvr Pariz Francuska, QLED, TV, Televizor Foto: MONDO portal

Tim podsticajem tajvanska elektronska kompanija izgradila bi fabriku za proizvodnju ravnih ekrana u toj državi.

Predložena subvencija bi bila najveća ikada koju je jedna američka država odobrila stranoj kompaniji i 10 puta veća od bilo koje koju je Viskonsin dao privatnom preduzeću, izveštava agencija AP.

Bilo bi potrebno najmanje 25 godina da Viskonsin vidi povrat na to svoje ulaganje, procenjuje nezavisna Kancelarija za fiskalno zakonodavstvo.

Tvrđenje pazara

Fokskon razmatra više lokacija za otvaranje nove fabrike, a u igri su okruzi Rasin i Kenoša u jugozapadnom Viskonsinu, i glavni grad te države Milvoki, kao i Čikago u Ilinoisu, ali tajvanska kompanija još nije prelomila gde će graditi novi pogon.

Fokskon bi primio 2,85 milijardi dolara u gotovini tokom 15 godina, ako uloži 10 milijardi dolara u tu državu i zaposli 13.000 ljudi.

Kompanija bi takođe mogla da se kvalifikuje za 150 miliona dolara poreskih olakšica za nabavku građevinske opreme.

Konačno glasanje parlamenta o tom zakonu bi trebalo da bude u četvrtak, a potom bi on bio prosleđen guverneru Skotu Vokeru, koji je vodio pregovore s Tajvancima, koji ima rok do kraja meseca da "zapečati" ceo posao.

Kritičari, uključujući i demokrate koji nemaju dovoljno glasova da zaustave usvajanje zakona, kažu da poreski obveznici u toj državi žrtvuju previše.

Subvencije se isplate: Zaposleno 40.000 ljudi

Oni takođe dovode u pitanje sposobnost agencije za ekonomski razvoj države, koja je imala teškoće sa kontrolom mnogo manjih projekata, da proverava da li su tražene investicije realizovane i da li su otvorena obećana radna mesta, navodi američka agencija.

Tagovi:
Sve vesti