TAJNI AGENTI za borbu protiv korupcije u zdravstvu

Autor:

Ministarstvo zdravlja formiralo je Komisiju za borbu protiv korupcije u zdravstvu, a predsednica Komsije Vesna Dimitrijević je rekla da je cilj da se iskoreni korupcija i da će sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti tajno kontrolisane.

20
A- A A+

Dimitrijević, koja je bila u MUP-u Srbije, rekla je za RTS da Komsija ima pet članova, od čega su dva člana zdravstvene struke, pravnik i ekonomista.

Oni će, kako kaže, nastojati da sveobuhvatno, svako iz svog aspekta, radi na suzbijanju korupcije.

Ističe da će Komisija raditi tajno i da niko u zdravstvenoj ustanovi, ni direktor, neće znati kada će doći u "posetu", jer jedino tako može da vidi koje je relano stanje.

Lončar taji "političara iz Šilerove": Ne mogu!

"Radićemo provere javnih nabavki, vršićemo kontrolu u zdravstvenim ustaovama gde je potrebno da napravimo razliku između ugovrenih hirurških intervencija i odloženih hirurških intervencija, liste čekanja u zdravstvenim ustanovama - da li su opravdane i drugo".

Dimitrijević navodi da će poseban akcenat biti stavljen na traženje novca da bi se odradila neka hirurška intervencija, kao i da će prioritet rada Komisije biti postupanje po prijavi pacijanata i po prioritetu.

Ministar Lončar progovorio o fotkama s "Zemuncima"

Nadležnost Komisije je, dodaje, ako se prepozna bilo koja koruptivna radnja u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

Takođe, Komsija će proveravati i spregu zdravstvenih radnika sa kolegama u privatnim ordinacijama i sa apotekama i farmacetutskim kompanijama, s obzirom da mnoge privatne ordinacije ne ispunjavaju uslove za izvođenje hirurških intevencija u totalnoj anesteziji, rekla je Dimitrijević.

Ona je dodala da će se kasnije Komisija možda i proširiti, što će zavisiti od potreba.

Ilić pokazao novu fotku: "Lončar u Šilerovoj" FOTO

Podseća da je krivično delo primanje, ali i davanja mita.

"Apelujem na građane ako im lekar traži za neku hirursku intervenciju novac ili poklon veće vrednosti, a koju bi morao da izvršsi po opisu svoga posla, da prijave MUP-u ili Komisiji pre nego što daju novac", poručila je Dimitrijević i dodala da će Komisija brzom akcijom uspeti da spreči dalju koruptivnu radnju.

Napomenula je da je i lažno prijavljivanje, takođe, krivično delo.

Sve vesti