Vučić: Evo zašto Srbi treba da uđu u Vladu Kosova

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd od oktobra krenuti u novu fazu dijaloga o Kosovu i Metohiji. Vučić je podržao Srbe da uđu u Vladu Kosova na čijem čelu će biti zločinac Ramuš Haradinaj.

207
A- A A+
aleksandar vučić, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Vučić je u obraćanju naciji istakao da je povodom dijaloga o KiM neophodno obaviti široke konsultacije i svi su pozvani da učestvuju, uključujući i civilni sektor.

"Dijalog treba da bude ozbiljan, odgovoran, inkluzivan, tolerantan... Važne su nam sve politike koje se tiču Kosova i Metohije", istakao je Vučić i ocenio da je ovo istorijsko pitanje za nas, i jedno od ključnih za budućnost Srbije.

"U Haradinajevoj vladi zbog boljeg života Srba"

"U odnosu na Kosovo imaćemo sigurniju sadašnjost i budućnost", rekao je Vučić i istakao da on Srbiju nikada nije ponizio, kao ni da u poslednje četiri godine nismo imali nikakve etničke sukobe na našoj teritoriji.

Vučić je rekao da podržava odluku Srpske liste da uđe u novu Vladu Kosova, na čijem čelu će biti Ramuš Haradinaj.

"Podržavam tu odluku i prihvatam na sebe sav bes krvopija, koji bi da drže pridike našem narodu na KiM, tucite po meni, ne njima", rekao je Vučić.

On je istakao da je Ramuš Haradinaj ratni zločinac i dodao da tim izborom Srbi nisu izgubili mogućnost da sačuvaju mir.

"Da li bi bilo dobro da su Srbi podržali Veliku Albaniju i program Aljbina Kurtija", upitao je Vučić.

"Zamislite da su rekli ide se na nove izbore? Šta bi radili, ako bi ih Albanci napadali", dodao je predsednik i naglasio da Albanci prvi put u vlasti ne čine većinu.

On je rekao da je bio i izbor da Srpska lista ne podrži nikoga, i to, kako kaže, nije izbor, zato što Srbi ne bi dobili ništa, ne bi mogli da imaju većinu u Skupštini Kosova.

"Treća opcija je bila da se podrži vlada Ramuša Haradinaja. On jeste optuženi ratni zločnac, to jeste tako, ali Srbi tim izborom nisu izgubili mogućnost da sačuvaju mir i svoju decu", istakao je Vučić.

EU Vladi Kosova: Sad je vreme da primenite dogovor

On je rekao da je strašno važno razumeti brigu za budućnost Srba s Kosova i Metohije.

"Prema našim procenama na Kosovu je između 110.000 i 120.000 Srba, a južo od Ibra je razlika 1:30 ili 1:40", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da danas imamo drugačiju poziciju pregovora, nego ranije.

"Danas se glas Srbije ponovo čuje", kazao je predsednik.

NIKO NEĆE PLJAČKATI SRBIJU

Vučić je poručio da neće dozvoliti nikome, pa tako ni Bogoljubu Kariću, da uništi i opljačka nijednu fabriku.

Upitan kako komentariše namere Bogoljuba Karića da za jeftine pare kupi fabriku i zemljište, Vučić je rekao da kod nas postoje procedure kupovine banaka i zemljišta.

Želja Karića da postane premijer je, legitimna, kaže Vučić, ali, kad je o biznisu reč - svi se moraju pomiriti s tim da se moraju poštovati procedure.

"Borio sam se uvek protiv te burazerske trgovine u kojoj dogovorite da nešto uzmete po najmanjoj ceni", naglasio je Vučić i istakao da ne zna da li su ti navodi o Kariću tačni.

Podsetio je da u Nišu nema nijedne fabrike, izuzev Fabrike duvana, koju nije on doveo lično, a doveo ih je sedam, pošto je tamo svojevremeno sve uništeno i opljačkano.

"Tako nešto neće biti dozvoljeno ni Kariću, a ni drugima", zaključio je Vučić.

Sve vesti