A za neoporezivu platu... pitaćemo MMF

Autor:

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas stiže u Beograd, kako bi sa srpskim zvaničnicima započela razgovore o budžetu za 2018. godinu. Tema i podizanje neoporezivog dela zarade.

40
A- A A+

Ilustracija Foto: Petar Stojanović, MONDO Ilustracija

Kako navodi beogradska "Politika", pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, razmatra se mogućnost povećanja neoporezivog dela zarada, pa će se i o tome razgovarati sa misijom MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf.

Trenutno, neoporezivi deo zarada iznosi 11.790 dinara, a još nije poznato koliko će ovaj "poreski cenzus" iznositi posle povećanja.

Minimalac će porasti, evo koliko

Takvo povećanje odrazilo bi se na porast primanja zaposlenih koji imaju ugovor o bruto zaradi, a za one kojim imaju dogovoreni neto iznos, ništa se ne menja, sem sto će poslodavac plaćati manji porez državi.

Taj list je ranije najavio da danas u Beograd dolazi tehnička misija MMF-a, predvođena Rufom, dok u redovnu osmu reviziju aranžmana MMF stiže u oktobru.

Tehnička misija MMF-a se od redovne revizije razlikuje po tome tome što Vlada Srbije nema uslove koje mora da ispuni, da bi MMF Srbiji odobrio novac.

U Socijalno-ekonomskom savetu Srbije juče su se poslodavci i sindikati dogovorili da povećaju minimalnu zarau za 10 odsto, a povećanje bi mogli da bude i veće kada bi država pristala da, na svoj račun (poreskih prihoda budžeta), više poveća neoporezivi deo zarade, koji bi se onda, teoretski, prelio u neto platu radnika.

Sve vesti