Vučić o susretu s Trampom, Brnabić, gej paradi...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je sinoć uverenje da će, tokom boravka u Njujorku, iduće sedmice, imati priliku da na kratko porazgovara sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Verujem da ću imati priliku da nekoliko minuta razgovaram sa Trampom. Dobio sam poziv za njegov prijem. Svakako ću ga pozvati u Srbiju", rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da je njegov poziv već stigao do Trampa i da ćemo posle Džeralda Forda (predsednik SAD 1974-77), do kraja ili početkom iduće godine imati zvaničnu posetu američkog predsednika.

Za Paradu "ni raspoložen ni zainteresovan"

Predsednik Srbije izjavio je da neće učestvovati u Paradi ponosa u nedelju i da za to nije zainteresovan. "Nisam ni raspoložen, ni zainteresovan - ni ne pada mi na pamet da idem na tu paradu. Ići će Ana sa nekoliko ministara, koji to žele...Đorđević, Ružić, gradonačelnik Siniša Mali, on je svake godine tamo..." rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Vučić je rekao da ima pametnija posla, a i da nema - ne bi, kaže, išao. U nedelju će inače imati dosta posla, a prisustvovaće i Vukovom saboru u Tršiću.

Vučić je, na konferenciji za štampu, najavio da će u Njujorku, gde će prisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN, imati susrete sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i drugim zvaničnicima EU.

Na konferenciji za štampu, najavljenoj kao "obraćanje naciji" i u kojoj je glavna tačka bila tema Kosova, predsednik Srbije je istakao da premijerka Ana Brnabić ima njegovu punu podršku i da je ona dobar premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koga podržava u sukobu oko zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zoranu Mihajlović ili Anu Brnabić, kao i ko je njegov premijer Brnabić ili Mihajlović, jasno poručio da njegovu podršku i svaku vrstu pomoći ima Ana Brnabić.

"Nisam je lako izabrao, dugo je bilo potrebno, ali sam napravio dobar izbor. Srbija ima veoma dobrog premijera", podvukao je on.

Vučić je ukazao da je ona završila veoma važan posao za Srbiju, završila je sedmu reviziju MMF-a, kritikujući da to nije proteklo zapaženo u javnosti, jer ne postoje pozitivne vesti u Srbiji.

S tim u vezi je kazao da je čuo danas da su neki zaprepašćeni jer im je nedovoljno 11 do 12 odsto povećanja minimalnih primanja.

Masakr u Pandi:"Ne mogu o tome"

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da se u kafiću "Panda" decembra 1998. godine dogodio strašan zločin, da imamo obaveštajne podatke o tome koji govore o mogućim počiniocima zločina, koji nisu "sasvim saglasni" sa onim što je do sada predočeno javnosti (da su ubice Albanci). Vučić je u obraćanju javnosti odgovarajući na pitanja novinara rekao da nije na njemu da o tome govori, da to nije pitanje za njega, i da on nije tužilac. U Kafiću Panda 1998. godine u Peći ubijeno je šest srpskih mladića, u dobi od 14 do 25 godina.

"To su građani dobili zahvaljujući svom radu, ali i osmišljenoj politici Vlade Srbije. Kojima je to nedovoljno - glasajte za one koji će da kažu da mogu bolje, ali se sećam da, kada sam postao, premijer minimanlna plata je bila daleko niža. Kažu "mi smo jeftina radna snaga", a danas imamo samo 12 odsto nezaposlenih, za razliku od 26 odsto kada su drugi bili na vlasti", objasnio je Vučić.

Rekao bi da bi mogli da se dovedu na vlast oni koji bi nas vratili na nezaposlenost od 26 odsto, konstatujući da bi nas vratili na 30 odsto dok bi rekli "keks".


DRŽAVA KRIVA AKO PRIVATNIK NE PLAĆA PLATU?

"U kojoj je to zemlji vlada kriva kada privatnik ne isplaćuje zarade zaposlenima", zapitao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje o kritikama opozicije zbog neisplaćivanja zarada radnicima privatnog građevinskog preduzeća "Ratko Mitrović", koji za državu rade na asfaltiranju beogradskih saobraćajnica.

"Neko kritikuje vladu u Srbiji zato što privatnik negde nije dao plate radnicima. U kojoj zemlji to ima? Nema ni u jednoj zemlji", rekao je Vučić ističući da je reč o besmislenim kritikama dase ne poštuju srpski zakoni.

Vučić: Evo zašto Srbi treba da uđu u Vladu Kosova

"Oni bi da nas vrate u rani fudalizam ili u neokomunističko doba", primetio je, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.

Vučić je dodao da te kritike ostaju besmislene i mimo činjenice da je i samo privatno preduzeće demantovalo navode o neisplaćenim zaradama, a istakao je i da je grad Beograd platio sve svoje obaveze.

Što se tiče Kosova i Metohije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je ponosan na politiku koja čuva Srbe na KiM, da će unutrašnji dijalog da se nastavi u oktobru i poručio da nema zaključke unapred pripremljene, kao što to neki govore, ali će naravno na kraju reći svoj stav.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da dijalog mora biti žestok, ali i tolerantan, ozbiljan i vodiće se i u parlamentu, u institucijama, različitim forumima. . .

Dodao je da je spreman da ide i da razgovara i sa SANU, SPC, drugim verskim zajednicama. . .

Kako je rekao neće nikom "pobeći sa megdana", razgovaraće sa svima, jer je reč o pitanju budućnosti, a ne dnevnim sujetama.

Sve vesti