Ne damo Ljubu: "Neće biti poraženih"

Autor:

U Ministarstvu prosvete danas je održan dugo očekivan razgovor ministra Mladena Šarčevića sa predstavnicima Saveta roditelja OŠ "Svetozar Miletić" iz Zemuna, gde deca nisu na nastavi od 1. septembra. Poruka ministra je...

24
A- A A+
ljuba, protest, direktor ljuba, svetozar miletić, Foto: Mondo/Goran Sivački

Deca od drugog do osmog razreda te zemunske škole nisu još započela ovu školsku godinu jer je pred njen početak smenjen omiljeni direktor škole Miroljub Mosurović, a roditelji su započeli bojkot nastave.

Posle medijskog prepucavanja Ministarstva i Saveta Roditelja, konačno se danas dogodio SASTANAK "licem u lice". Prve vesti su obećavajuće jer, kako je istaknuto iz Ministarstva, u ovom slučaju "neće biti poraženih".

Iz Ministarstva je, nakon sastanka, istaknuto da škola ima direktora, da postoje uslovi da se nastava odvija, a da iznete argumente obe strane još treba pretresti. Kao neki okvirni rok dat je kraj nedelje.

Ministar o direktoru: Hoću razgovor, ne ultimatum

"Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen", poručio je ministar Šarčević u saopštenju za javnost.

Izgleda da su samim sastankom zadovoljni i iz Saveta roditelja. U svom saopštenju oni kažu da je razgovor bio veoma konstruktivan, da je ministar delovao veoma zainteresovano za problem i da je izrazio spremnost da se dodatno ispitaju njihovi navodi.

Doduše, Savet roditelja u svom saopštenju naglašava da deca i dalje neće ići u školu (bar do petka), da saradnja sa v.d. direktorom ne postoji, i da se stoga normalan rad škole ne može odvijati.

ŠTA KAŽE MINISTARSTVO

Na sastanku je ministar ukazao roditeljima na težinu propusta koje je u radu bivšeg direktora utvrdila prosvetna inspekcija, naglasio je da je odluka o razrešenju direktora i Školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima.

"Ja ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta mi imamo problem celog sistema", rekao je Šarčević.

"Ne damo direktora Ljubu!"

On je dodao da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama Školskog odbora.

"Mi smo sa sindikatima po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto", rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio jako dobro, i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od povrede zakona.

"Rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godini dana, i to će se nastaviti ne samo zbog vaše škole već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije", rekao je Šarčević.

Predstavnici Saveta roditelja, navodi se u saopštenju iz Ministarstva, izrazili su zahvalnost na prilici da lično razgovaraju sa ministrom i uverenje da će se situacija rešiti u korist dece.

Sve vesti