Junker: Evropi treba glavni ministar finansija

Autor:

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predložio je danas da Evropska unija uvede funkciju sopstvenog ministra finansija.

1
A- A A+

To bi, kako je ocenio, bio veliki korak ka dubljoj integraciji Evrozone.

"Potreban nam je evropski ministar ekonomije i finansija", rekao je Junker u svom godišnjem obraćanju poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenose agencije.

Odbraniti se od kupovine iz Kine

Junker je rekao da će zatražiti i ovlašćenje za nadzor stranih akvizicija u strateškim sektorima Evrope, zbog zabrinutosti u vezi sa investicijama iz Kine."Mi nismo naivni slobodni trgovci, Evropa će odbraniti svoje strateške interese s jednom platformnom EU za skrining investicija", objasnio je predsednik EK.

On je takođe ocenio da se "vetar vraća u evropska jedra", pošto kontinent postaje sve ujedinjeniji, a privredni zamajac uzima maha samo godinu dana nakon glasanja Velike Britanije za Bregzit.

"Sve ovo me navodi na to da verujem da se vetar vraća u jedra Evrope. Sada imamo jedinstvenu priliku, ali ona neće zauvek ostati otvorena. Hajde da maksimalno iskoristimo zamajac, uhvatimo vetar našim jedrima", poručio je on poslanicima Evropskog parlamenta.

Junker je podsetio da je prošle godine u obraćanju u Evropskom parlamentu rekao da Evropska unija nije "u dobrom stanju".

Bila je to godina kada je 28-člani blok "bio uzdrman iz temelja" nakon glasanja Britanaca da izađu iz EU, jačanja populizma, migrantske krize i ekonomskih problema, naveo je on.

Junker: EU da oformi zajedničke vojne snage

"Imali smo samo dva izbora, ili da se okupimo oko pozitivne evropske agende ili da se svako povuče u svoj vlastiti ugao", rekao je bivši premijer Luksemburga.

"Suočen sa ovim izborom, ja sam se zalagao za jedinstvo. Predložio sam pozitivnu agendu za stvaranje Evrope koja štiti, Evrope koja osnažuje, Evrope koja brani".

Junker je predočio da je EU u svojoj petoj godini ekonomskog oporavka, uz nezaposlenost na devetogodišnjem nivou, prenosi agencija AP.

On je rekao da "Evropa može da pritekne svojim građanima gde je i kada je to potrebno", čak i ako su zemlje članice i dalje podeljene u pogledu pitanja nalaženja najboljih rešenja za izbegličku krizu u EU.

Sve vesti