Još jedan udbaš ponovio: Ne znam o Ćuruviji

Autor:

Bivši načelnik Četvrtog odeljenja beogradskog centra Državne bezbednosti Branko Važić izjavio je da je na dan ubistva novinara Slavka Ćuruvije prekinuto njegovo praćenje ali da ne zna ko je to naredio.

0
A- A A+


Svedočeći na sudjenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, Važić je rekao da je iz knjige dežurstva u Centru Državne bezbednosti video da je naredjen prekid pratnje.

"Bilo mi je čudno ali to nisam komentarisao", rekao je Važić odgovarajući na pitanja sudije Snežane Jovanović o prekidu pratnje Ćuruvije na dan njegovog ubistva.

Važić je rekao da je za praćenje Ćuruvije bio izdat nalog i da su ga pratili pripadnici Devetog odeljenja.

Udbaši o uhođenju Ćuruvije pre ubistva

On je naveo i da su operativci sa terena izveštavali dežurne načelnike u Centru o dešavanjima na terenu.

Važić je rekao i da je za ubistvo Ćuruvije saznao kada je došao na dežurstvo i da mu je to preneo načelnik koji je prethodno dežurao.

"Posle su krenuli komentari po službi, ovakvi i onakvi", rekao je Važić.

Ubistvo Ćuruvije: Svi tragovi vode ka Udbi

Posle Važića počeo je da svedoči bivši radnik DB Vladimir Martinović a u sudnicu je došao i bivši načelnik Bezbednosno-informativne agencije Miša Milićević.

Za ubistvo Ćuruvije su optuženi bivši načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Udbaške uhode Ćuruviji pred smrt dahtale u vrat

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. godine.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Sve vesti