"Srbija je najveći prijatelj Kine u Evropi"

Autor:

Kineski kulturni centar na Novom Beogradu biće najveći takve vrste u Evropi. Ambasador Kine: "Ovo je dokaz da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi".

4
A- A A+
kineski kulturni centar Foto: Mondo/Goran Sivački

Krajem 2018. godine trebalo bi da bude završen novi objekat na Novom Beogradu - Kineski kulturni centar, koji će se nalaziti pored mesta na kojem je bila Ambasada Kine koja je srušena u bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

Gradilište su danas obišli amabsador Kine Li Mančang i predstavnici države i grada i zajednički su konstatovali da je to još jedan pokazatelj bliskosti Srbije i Kine.

"Kineski kulturni centar u Beogradu dokazuje da je Srbija Kini najbolji prijatelj u Evropi", rekao je kineski ambasador i dodatno konstatovao: "Odnosi naše dve zemlje će biti sve bolji i bolji. Saradnja u kulturi je važan sastavni deo ukupnih prijateljskih odnosa".

Gradilište Kineskog kulturnog centra obuhvata površinu od 6.000 kvadratnih metara, a zgrada će imati oko 24.000 hiljade kvadrata. Ova investicija vredna je 45 miliona evra.

"Na ovom mestu će da nikne praktično najveći kulturni centar NR Kine u Evropi, što je dokaz izuzetno dobrih političkih odnosa dve zemlje i dva naroda. Za nas je posebno ohrabrujuće to što će ovo biti dokaz posebnih i dragocenih odnosa Srbije i Kine u oblasti kulture", istakao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

kineski kulturni centar, siniša mali, ambasador kine, gradilište, Foto: Mondo/Goran Sivački

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da su odnosi Beograda i Pekinga "na bratskim osnovama" i da se očekuje i direktna avio-linija do glavnog grada Kine.

"Porast broja kineskih turista u Beogradu je ove godine 120 odsto, i to je procentualno najveći porast kada se gleda bilo koja druga zemlja. Mi očekujemo ekspanziju, odnosno veći broj kineskih turista kada bude počela da radi ta linija. To je jedan od razloga što su sve naše turističke table na engleskom, srpskom i kineskom jeziku", kaže on.

Tagovi:
Sve vesti