Vulin: Arapi daju konje samo najvećim prijateljima

Autor:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Ðuma Rašid Al Daheri i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetili su danas pogon "Karađorđevo" Vojne ustanove Morović.

Ministar i ambasador su se sastali sa upravom „Karađorđeva“, a potom obišli ergelu konja, u kojoj se, osim ostalih, nalazi i 15 konja iz donacije UAE.

Kako je saopšteno iz tog resora, Vulin je zahvalio prijateljima iz UAE koji su nas, kako je rekao, "obradovali još jednom donacijom“.

"Ovih 15 arapskih grla će svakako značiti našoj ergeli Karađorđevo, ali više od toga znači i dokaz našeg prijateljstva. U arapskoj tradiciji pokloniti nekome konja je velika stvar. Kada neko pokloni konja kojeg u arapskom svetu izuzetno poštuju, onda to uradi najvećem prijatelju. Poklonili ste mu nešto najdragocenije, hteli ste da pokažete koliki su prijatelji. Samim tim i budućnost odnosa naših zemalja može da ide samo uzlazno i samo napred", izjavio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Srbija i UAE imaju izuzetnu saradnju u svim oblastima, i u ekonomiji i u politici i kada je reč o odnosima naših vojski.

"Radujem se što će se to i nastaviti. Ovi konji će poslužiti našoj ergeli, a nadamo se da ćemo sa njima i u našu Gardu vratiti tradiciju konjičkih jedinica, da ćemo vratiti ono što je nekada krasilo srpskog oficira, kao i sećanje na to kako su nekada izgledale naše slavne konjičke jedinice, jer u istoriji srpske vojske konjica je oduvek bila važna i poštovana, od slavnih uspeha despota Stefana Lazarevića pa do srpske konjice u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. To je jedna lepa tradicija koju bi vredelo obnoviti, a ova donacija će upravo tome i poslužiti", rekao je ministar Vulin.

Vulin: TRUD I VIZIJA Bratislava Gašića

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Ðuma Rašid Al Daheri izrazio je zadovoljstvo što je danas obišao ergelu i konje i rekao da je reč o odličnoj vrsti arapskih konja.

"Ovo je dokaz o snažnoj i dubokoj saradnji dveju zemalja u svim oblastima i nadam se da ćemo tako i nastaviti te da ćemo još jednom ponoviti ovu posetu", rekao je ambasador UAE.

Ministra, ambasadora i njihove saradnike o stanju u Ergeli izvestio je upravnik radne jedinice „Ergela“ Karađorđevo Nebojša Zlatanović.

On je rekao da su konji po dolasku bili 30 dana u karantinu tokom kojeg su obavljani zdravstveni nadzori i brojne analize.

Sve vesti