Kosovo: Specijalci uhapsili Srbe bez objašnjenja

Autor:

Specijalne jedinice kosovske policije pretresle su sinoć prostorije privremenog organa opštine Peć i privele Moma Dašića, sekretara Crvenog krsta iz sistema Crvenog krsta Srbije.

33
A- A A+
kosovo priština albanci kosovska mitrovica Foto: MONDO, Mario Milojević

Prethodno privedena još dva sekretara, u Gračanici i Dragašu.

Kako je javio RTS, Momo Dašić je odveden na saslušanje, a predsednik opštine Peć Miloš Dimitrijevic je pozvan da se danas javi na informativni razgovor u policiji.

Policija je ranije privela i sekretare republickog Crvenog krsta u Gračanici i Dragašu, Svetu Živića i Zećira Zurapija.

Živić je takođe zadržan na saslušanju, dok je Zurapi, iz sela Rapča kod Dragaša, pušten.

HARADINAJ premijer Kosova, SRBI glasali ZA

Policija je u Gračanici i Dragašu oduzela pečate Crvenog krsta i zaplenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama, u kućama privedenih.

Pripadnici Rosu su tokom večeri bili i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Takođe su upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle iznose dokumentaciju.

U ovoj akciji nema privedenih.

"U Haradinajevoj vladi zbog boljeg života Srba"

Sekretar Pokrajinskog Crvenog krsta kaže da je razlog pretresa popis stanovništva koji se vrši radi izrade socijalne karte, na osnovu koje se utvrduje kome treba humanitarna pomoć.

"Izrada socijalne karte za sve ljude, jer se posle toga rade kriterijumi kome treba humanitarna pomoc, kome ne ide... Mi to svake godine obnavljamo, ali nam je potrebna sada izrada socijalne karte zbog ogromnih promena u toku godine", kaže Dragiša Murganić.

Iz kosovske policije nema objašnjenja sinoćne akcije u više srpskih sredina na Kosovu.

Albanski mediji prenose da je u opsežnoj policijskoj operaciji nekoliko ljudi uhapšeno, navodno zbog špijunaže.

Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

DAČIĆ: NASTAVAK PRITISKA NA SRBE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sinoćna akcija hapšenja Srba na Kosovu nastavak pritiska na Srbe koji žive na KiM.

"Moramo da imamo pravne timove da pomognu u takvim situacijama. To je način zastrašivanja i poruka Srbima da mogu da ih optuže za sve i svašta, dokaz je da smo došli do toga da se pripadnici Crvenog krstva smatraju neprjateljima", rekao je Dačić gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Dačić je ukazao da Srbija stalno mora da podseća na činjenicu, na svim međunarodnim skupovimau, "a to je ako kažu da su Srbi izvršili geniocid iznesite podatke".

"A ti podaci su tragični, ali po Srbe. Slično je i sa Hrvatskom, gde je nekada živelo 500.000 Srba a sada ih je mnogo manje. U Zagrebu je bilo 50.000...slično je i sa Prištinom", rekao je Dačić.

On je konstatovao da se pripadnici međunarodne zajednice konstantno ljute kada iznese takve podatke, ali napominje da se radi o činjenicama.

"Predsednik Vučić je bio jasan - unutrašnji dijalog. Ali, oni misle da odmah treba da priznamo Kosovo. Samo to od nas traže", zaključio je Dačić.

VULIN: NEDOPUSTIVO PRIVOĐENJE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kritikovao je privođenje pripadnika Crvenoj krsta Srbije na Kosovu i Metohiji ocenivši da se radi o neobjašnjivom napadu na jednu humanitarnu organizaciju.

"Crveni krst je simbol dobrote, mira i pomoći svakome. Na Kosovu i Metohiji Crveni krst Srbije pomaže svakome - i Albancima i Srbima, i Gorancima i Bošnjacima, svakome kome je pomoć potrebna, a oni se prema njoj ponašaju kao da je to teroristička organizacija", kazao je Vulin.

On ističe da je nedopustivo i nezapamćeno da se tako nešto dešava u zoni gde nema rata, sukoba.

"Dok se ne konstituiše nova vlada na KiM i dok Srpska lista ne preuzme svoj deo ovlašćenja, snage i uticaja, takve stvari će se dešavati. I još više bi se dešavale da nema predstavnika Srpske liste", uveren je Vulin, dodajući da je to napad na Srbe i još više na Crveni krst jer ne priznaje Kosovo i Metohiju kao suverenu zemlju.

Sve vesti