Ruse progone i sa Zimskih olimpijskih igara

Autor:

Progon Rusa sa velikih takmičenja, nakon što je svetska javnost saznala za sistematski doping sportista iz te zemlje pred Olimpijske igre u Riju prošlog leta, nastavljen je i uoči Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom gradu Pjongčan

Progon Rusa sa velikih takmičenja, nakon što je svetska javnost saznala za sistematski doping sportista iz te zemlje pred Olimpijske igre u Riju prošlog leta, nastavljen je i uoči Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom gradu Pjongčang.

Grupa od 17 svetskih čelnika antidopinga tražila je da se Olimpijski komitet Rusije izbaci sa predstojećih ZOI.

"Sportskim liderima i organizacijama ne bi trebalo davati olimpijski kredibilitet kada namerno krše pravila i pljačkaju čiste sportiste", navodi se u saopštenju.

Zahtev su između ostalih potpisali vodeći ljudi antidoping agencija SAD, Britanije i Australije.

Navodi se da bi trebalo da postoji put za ruske sportiste da se takmiče van tima svoje zemlje ako mogu da dokažu da su podložni jakim antidoping procedurama.

Istražitelj Ričard Meklaren izneo je dokaze o državnom sponzorisanju dopinga u Rusiji, dok je vlada te zemlje to negirala.

Svetska antidoping agencija (WADA) je u međuvremenu odbacila slučajeve dopinga za 95 ruskih sportista, od 96 koliko je razmatrano. Svi potiču iz istrage Meklarena, koji je bio zadužen za detaljno upućivanje dokaza o dopingu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

WADA je saopštila da tih 95 slučajeva ne sadrže dovoljno dokaza koji bi rezultirali dopingom. Postoji najmanje 900 slučajeva pod istragom.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti