Seul preti napadom na Pjongjang, ispalio rakete!

Vojska Južne Koreje saopštila je da je ispalila dve balističke rakete kao brzi odgovor na poslednju provokaciju severnokorejske vojske, navodi južnokorejska agencija Jonhap.

10
A- A A+

Navodi se da je vojska lansirala rakete "Hjunmu-2" sa lokacije na istoku zemlje u blizini granice dve Koreje samo šest minuta nakon što je Pjongjang ispalio severnokorejsku raketu.

Južnokorejska vojska je navela da je jednom raketom "tačno pogođena" oko 250 kilometara daleka simulirana meta u Istočnom moru, što je ista razdaljina kao do aerodroma Sunan u prestonici Severne Koreje, dok je druga raketa pala u more "u inicijalnoj fazi".

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In je kaže da je poslednji raketni test Severne Koreje onemogućio bilo kakav dijalog i upozorio Pjongjang da bi Seul mogao da izvrši napad od kojeg se neće moći da se oporave.

On je tokom sastanka Nacionalnog saveta bezbednosti rekao da u ovakvim situacijama dijalog nije moguć i da Seul ima moć da uništi Pjongjang.

"Ako Pjongjang vrši provokacije usmerene protiv nas ili naših saveznika, mi imamo moć da uništimo Severnu Koreju i da im onemogućimo oporavak", izjavio je Mun.

UZBUNA: Raketa iz Pjongjanga preletela Japan!

Otkako je Mun izabran za predsednika Južne Koreje u maju ove godine, zalagao se za blažu politiku prema Severnoj Koreji i obećao da će razgovarati sa Pjongjangom kada se stvore uslovi za to, prenosi "Sputnjik".

Pjongjang je od maja ubrzao razvijanje balističkog programa.

Savet bezbednosti UN je nakon šestog nuklearnog testa uveo nove sankcije Severnoj Koreji.

Sve vesti