Kinezi, dobrodošli! (FOTO)

Prvi avion na liniji između Pekinga i Beograda svečano je dočekan na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Avionom je u Srbiju doputovalo više od 20 privrednika iz Kine i predstavnika poslovnih asocijacija.

Premijerka Srbije Ane Brnabić je dočekala novu komercijalnu interkontinentalnu liniju, u društvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, kao i predstavnika avio-kompanije Hajnan erlajnz.

Istog dana je planiran i povratni let za Peking.

Let na toj liniji će se obavljati dva puta nedeljeno, ponedeljkom i petkom.

Nova aviolinija će se u početku obavljati preko Praga i ruta leta je Beograd - Prag - Peking, ali putnici neće morati da izlaze iz aviona.

Putnici će se na tom letu prevoziti i avionom erbas A330-300, koji ima 260 sedišta u ekonomskoj i 32 sedišta u biznis klasi.

Hajnan erlajnz je krajem jula počeo da prodaje aviokarte za let na toj liniji, a najniža cena povratne karte oko 550 evra. Let bi na liniji Beograd - Prag - Peking trebalo da traje oko 12 sati i 30 minuta.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang je rekao da je danas zaista lep dan saradnju Srbije i Kine.
On je dodao da je, kada je bio student, postojala direktna linija između Beograda i Pekinga i da je srećan što danas kao ambasador prisustvuje ponovnom otvranju te avionske linije.

Potpredsednik Hajnan erlajnza Kuan Dong je rekao da je uspešno obavljen prvi let i zahvalio svima koji su podržali tu kompaniju. On je rekao da je 2016. Srbija postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi, kao i da je u januaru ove godine Srbija uspostavila bezvizni režim sa Kinom.

"Prijateljstvo Srbije i Kine, kako bi rekao ambasador Li, je kao staro vino koje je vremenom sve bolje", dodao je Kuan Dong i naveo da je u septembru 2015. Hajnan erlajnz otvorio liniju Peking - Prag i da su, u okviru strateškog projekta "Jedan pojas, jedan put" i dalje saradnje sa Centralnom i Istočnom Evropom, produžili tu liniju do Beograda, kako bi omogućili dalje povezivanje.

Ta kompanija, dodaje, ima mladu i luksuznu flotu i među 10 je najboljih svetskih avioprevoznika. Ima više od 1.400 destinacija na koje leti, od kojih je oko 190 međunarodnih.

Kuan Dong ističe da su 2016. svrstani na treće mesto po bezbednosti po oceni Nemačkog biroa za analizu vazhuhoplovnih nesreća.

Izrazio je očekivanje da će nova aviolinija doprineti daljem razvoju turizma između dve zemlje, kao i povećati trgovinsku i ekonomsku saradnju, ali i poboljšati kulturnu saradnju.

Sve vesti