Spomenik Stefanu Nemanji na novom Savskom trgu

Autor:

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će grandiozni spomenik Stefanu Nemanji biti podignut na novom Savskom trgu u Beogradu, ispred zgrade Železničke stanice, koja će postati Muzej srpskog srednjeg veka.

5
A- A A+
nemanjići, 4d, nemanjići 4d, projekcija, stari dvor Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Vesić je za "Večernje novosti" potvrdio da će do kraja sledeće godine biti završeno uređenje Savskog trga, kojim će dominirati bronzana statua srpskog vladara.

"Plato će dobiti kružni oblik, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će tako dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", istakao je Vesić.

Stefan Nemanja dobija spomenik u Manježu!

Kako prenose "Novosti", 25. septembra pred odbornicima Skupštine grada naći će se odluka o promeni prvobitne lokacije za spomen-obeležje osnivaču srednjevekovne srpske države, a već sutradan biće raspisan međunarodni konkurs.

Umesto prostora bombardovanog Generalštaba u Ulici kneza Miloša, monument Stefana Nemanje zauzeće centralno mesto budućeg kompleksa kulture u savskom priobalju. Središte ovog dela grada zauzeće novi trg na mestu današnjeg platoa i raskrsnice Nemanjine, Savske i Karađorđeve ulice.

Radovi na preuređenju ovog dela grada biće završeni sledeće godine, a celina će biti zaokružena 2019. postavljanjem monumentalne statue rodonačelnika dinastije Nemanjića (najverovatnije na proleće), pišu Novosti.

Umesto Generalštaba muzej Stefanu Nemanji

Autorima koji će se posvetiti osmišljavanju izgleda figure preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške.

Vladar će najverovatnije biti "odeven" u jednostavniji sakos (aristokratska odežda srednjeg veka), a na glavi će nositi velikožupanski venac. Autorima je sugerisano da ga prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim, ali neisukanim mačem i Hilandarskom poveljom u rukama.

Generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Sekalaković, podseća da utemeljivač srpske državnosti, Stefan Nemanja, osim brojnih zadužbina, nikada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji, kao i da je odavanju ove vrste počasti dodeljen epitet jednog od prioritetnih zadataka na polju nacionalne kulture.

"Na inicijativu tada premijera, a sada predsednika Srbije, Grad Beograd doneo je odluku o podizanju spomen-obeležja Stefanu Nemanji. Komisija zadužena za pripremu konkursa predložila je da se, umesto lokacije ispred zdanja Generalštaba, spomenik podigne na novom Savskom trgu", naveo je Selaković.

On je dodao da je u iščekivanju odluke gradskih organa, koja će definisati novu lokaciju, komisija privela kraju izradu konkursne dokumentacije i da priprema objavljivanje konkursa krajem ovog meseca.
Pomenuta lokacija postaće jedan od najatraktivnijih trgova u Beogradu koji zaslužuje monumentalni spomenik, naveo je Selaković.

Uskoro konkurs za spomenik Stefanu Nemanji

Akademik Ljubomir Maksimović smatra da je dobro što će Beograd konačno dobiti spomenik velikom županu Stefanu Nemanji i podseća da je reč o prvorazrednoj ličnosti srpske istorije.

"On je utemeljivač srpske državnosti u pravom smislu reči. U njegovo vreme i zahvaljujući politici koju je vodio Srbija je prvi put kročila na međunarodnu scenu", istakao je Maksimović.

On je ocenio da je zbog nebrige i nepoštovanja njegove ličnosti, Stefan Nemanja ostao bez dostojnog obeležja, iako su njegove zasluge tolike da je trebalo prvo njemu podići spomenik, pa tek onda svim ostalim ličnostima naše istorije.

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomenik. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara.

Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće eminentni žiri u kome će se naći i najugledniji srpski slikari i vajari.

Sve vesti