U susret Prajdu: 16 godina kasnije (VIDEO)

Zakoni koji štite pripadnike LGBT zajednice, podrška premijerke i veća spremnost mladih da se "autuju", trenutna je atmosfera u društvu pred 17. septembar, za kada je zakazana "šarena šetnja".

20
A- A A+
parada ponosa, lgbt, peder, pederi, gej, tuča, navijači, policija Foto: Mondo/Goran Sivački

Tako atmosferu pred Prajd 2017. opisuje član Organizacionog odbora Parade 2017 Goran Miletić.

Prvi "Prajd" u Beogradu, 2001. godine, ostao je zapamćen po nasilju, a 16 godina kasnije, situacija, iako veoma sporo, ipak osetno ide na bolje, za šta je jasan signal dolazak najviše ministara do sada, kaže Miletić za Tanjug.

PRISETITE SE:

Od Cvetnog trga, preko Terazija, do Trga Republike, u nedelju će, očekuje, prošetati ministri Zoran Đorđević, Branko Ružić i Jadranka Joksimović.

Kao već redovnog gosta, organizatori očekuju i gradonačelnika Sinišu Malog, kao i gošću kojoj se, kaže, pripadnici LGBT zajednice najviše raduju - premijerku Anu Brnabić.

Evo kuda proći: U nedelju "Prajd", ulične trke...

Prisustvo najviše pripadnika izvršne vlasti otkada se "prajdovi" organizuju, Miletić vidi kao razlog za radost pripadnika LGBT zajednice.

"Dolazak premijerke je zaista dobar signal, a gradonačelnik Mali je dolazio i ranijih godina, što je takođe dobro jer ovo je Beograd Prajd i jako je važno da je on prepoznao koliko je to važno za Beograd i da nije mala stvar kada on dođe", kaže Miletić.

Osim što će, zbog radova na Slaviji, šetnja biti pomerena za par stotina metara, više ulaznih punktova će biti jedina promena, najavljuje Miletić.

"Ceo program će trajati dva do tri sata, a gde će biti ulazni punktovi znaće se narednih dana", kaže.

TRI ZAHTEVA NA PARADI PONOSA

"Tri su osnovna zahteva kojih se pridržavamo, a prvi se bavi vršnjačkim nasiljem u školama, budući da je ono jedan od osnovnih problema za LGBT zajednicu", ističe Miletić koji precizira da se ustvari zalažu za donošenje Aleksinog zakona.

Drugi zahtev, prema njegovim rečima, tiče se zakonskih rešenja koja bi osobama koje žele da promene pol to omogućile u svim aspektima.

"Imamo paradoksalnu situaciju da država plaća promenu pola, ali ne daje tačan pravni okvir kako da se dobije novi JMBG i novo ime, to je sve prepušteno sudovima i to neko vrlo lako reši a druge ljude prate strašne priče", navodi.

Treći zahtev koji je MIletić istakao tiče se zakona o registrovanju istopolnog partnerstva.

Sve vesti