Beograd domaćin foruma gradonačelnika 16+1

Autor:

Beograd će sledeće godine biti domaćin trećeg foruma 16 gradonačelnika najvećih gradova zemalja centralne i jugoistočne Evrope i gradonačlenika Pekinga, koji će sutra prvi put, nakon 37 godina, posetiti glavni grad Srbije.

3
A- A A+

"To će biti još jedna potvrda da je Beograd postao i ekonomski i kulturni i politički centar regiona", rekao je Siniša Mali u Podgorici, gde učestvuje na Drugom forumu gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i Kine (16+1).

Gradonačelnik Beograda je ukazao da države ovog regiona moraju da nastupaju zajedno jer je, kako je naveo, na taj način ovaj deo Evrope mnogo jači, atraktivniji i interesantniji nekome "ko je velik kao što je to Kina".

Forum 16+1 pokrenula Vlada Kine

Među učesnicima Foruma 16+1 u Podgorici je i gradonačelnik Pekinga, kao i čelnici Sarajeva, Zagreba, Tirane, Sofije, Praga, Skoplja, Podgorice, Ljubljane, Budimpešte, Talina, Rige, Varšave, Bukurešta, Bratislave i glavnog grada Litvanije. Gradonačenici su potpisali sedam sporazuma koji se tiču ekonomije, "zelenih gradova", održivog razvoja, energetike... Takođe su usvojili deklaraciju kojom promovišu unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje u oblasti kulture, turizma, sporta, privrede, ekonomije, energetike, kao i tradicionalne kineske medicine.

"Zato je ovaj forum važan, jer na njegovim marginama razgovarate i sa gradonačelnicima drugih gradova o njihovim problemima, nešto od njih naučite, održavate komunikaciju i pokazujete da ste deo globalnog sela, ali i da je Grad Beograd sve poštovaniji", naglasio je Mali.

U susret sutrašjoj poseti Beogradu gradonačelnika Pekinga, Mali je istakao nikada nisu bili bolji odnosi između ta dva grada, kao i Srbije i Kine.

"Kina je važan parner za grad Beograd i iz dana u dan, kroz pokretanje naše građevinske indrustrije i privrede, ta saradnja doprinosi poboljšanju životnog standarda u našem gradu", rekao je Mali.

On je istakao da će od sutra Beograd biti domaćin velike manifestacije "Dani Pekinga u Beogradu" i da će prvi put nakon 37 godina imati priliku da ugosti gradonačelnika Pekinga.

"To je za nas velika stvar jer je Peking jedan od najvećih i najbogatijih gradova na svetu. Mi smo mali, ali smo njima očigledmo veoma važni zbog čega treba da nam bude drago", napomenuo je gradonačelnik.

On je ukazao da će se tim povodom održati niz kulturnih i sportskih manifestacija, kao i jedan veliki privredni forum, gde se očekuje preko 200 privrednika.

"To ćemo iskoristiti da predstavimo potencijale našeg grada i da vidimo na koji način možemo da radimo pogotovo u oblasti turizma jer samo za prvih šest meseci ove godine imamo preko 130 odsto veći broj kineskih turista nego 2016." napomenuo je Mali.

Takođe je ukazao da je za građane Beograda veoma važno da znaju da se nakon završetka mosta "Mihajlo Pupin" sa prijateljima iz Kine trenutno radi na još nekoliko veoma važnih projekata.

"Među njima je najveći kineski industrijski park u ovom delu Evrope koji će biti napravljen u Beogradu, to je izgradnja dalekovoda koji povezuje Tent sa beogradskim elektranama, kako bi povećali energetsku efikasnost grejanja, to je završetak izgradnje postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu", napomenuo je gradonačelnik.

Sve vesti