Brnabić: Srbiju ne obeshrabruje datum - 2025.

Datum za prijem u EU je važan kao okvir, ali najvažnije je da se sprovedu reforme u korist građana i Srbije, ocenili su danas premijerka Ana Brnabić i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

13
A- A A+

Han je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakao da 2025. godina, datum koji je u vezi pristupanja Srbije EU pomenuo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nije ništa zacrtano, već nešto što pokazuje snažnu posvećenost EU za region.

"Vremenski okvir je jasan i imamo plan aktivnosti koje je definisala srpska vlada, dogovore koje imaju sa nama. Važno je sprovesti sva važna pitanja, jer nije stvar u tome da izađete nama u susret i uradite šta mi želimo, već da unapređujete životni standard građana, date im mogućnost da ostanu u zemlji, a ne da budu primorani da emigriraju", poručio je on.

Kazao je da nije bilo nikakvih ranijih najava o prijemu do 2020., dodajući da pristupni pregovori Srbije napreduju dobrom brzinom, iako bi mogli još brže.

"Ono što je važno je kvalitet. Važniji je kvalitet od brzine. Ako se te dve stvari mogu harmonizovati onda je dobro, ali kvalitet je najvažniji", ukazao je Han.

Han je ujedno podsetio da vremenski okvir do 2025., ako se želi tada ostvariti članstvo, znači da pristupni pregovori moraju biti okončani najkasnije do 2023, jer su potrebne dve godine da se završi proces ratifikacije, a i sprovede referendum u Srbiji.

Han je istakao da je otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima donelo povećane investicije u Srbiji, jer su međuanrodne kompanije počele da hrle u tu zemlju.

Konstatovao je da je u Srbiji aktuelno solidnija situacija u smislu pravnih uslova, predvidivosti, a da evropska perspektiva donosi građanima mogućnosti, radna mesta.

Pismo koje otkriva KADA Srbija ulazi u EU?!

Izrazio je uverenje da je vlada Srbije u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija.

Premijerka Brnabić je podvukla da se Srbija "ne obeshrabruje tako lako".

Kao vlada nismo obeshrabreni datumom 2025. Evropske integracije su važne pre svega zbog nas samih. Reforme koje dolaze kao rezultat evropskih integracija najvažnije su zbog nas samih, naših građana i privrede, a ne EU. Ljudi u EU su naši prijatelji i partneri, a sve što mi radimo danas radimo zbog nas“, naglasila je ona.

Kazala je da bi bilo odlično da znamo datum kada će Srbija biti u EU, ali je to manje važno od toga da iskreno i suštinsko sprovodimo reforme.

Vučić Hanu: Članstvo u EU prioritet

“Ja vidim naš put ka EU na tri stuba - jedan je ekonomsko jačanje i reforme, to je ono gde smo najviše napredovali u poslednje 3 godine, drugi je reforma javne uprave i treći vladavina prava kako bi imali efikasnije sudstvo. Sva ta tri stuba doprinose boljem kvalitetu života nas samih. Bez obzira koje godine treba da pristupamo, ovo radimo za nas kako bi mi kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, i imali sve manje korupcje, imali privredu koja je dinamična, poslovno okruženje koje je stabilno i predvidivo, mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama, imali sudstvo koje je efikasnije“, poručila je Brnabić.

Ona je ponovila da je strateški cilj Srbije pridruživanje EU i da je to jedan od najvažnijih prioriteta naše zemlje i vlade koju vodi.

Sve vesti