EU: Dva miliona evra za kulturno blago na Kosmetu

Autor:

Evropska unija usvojila je program vredan dva miliona evra za zaštitu kulturnog naleđa na Kosovu, a Evropska komisija navodi da ovim prigramom želi da podrži izgradnju poverenja između etničkih zajednica na Kosovu.

4
A- A A+


"Evropska komsija je usvojila ove nedelje program, u okviru Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru, vredan dva miliona evra kako bi se podržala zaštita kulturnog nasleđa na Kosovu. Program je namenjen nastavku rehabilitacije važnih kulturnih i religijskih lokacija, razvoju kulture i seoskog turizma, kao i angažovanju zajednica na radu na zaštiti kulturnog nasleđa. Očekuje se da ovaj program doprinese većem razumevanju i pomirenju među različitim etničkim zajednicama", navodi se u saoštenju Evropske komisije.

U Evropskoj komisiji kažu da je da je program nastavak rada na ranijim projektima koje je EU finansirala, a koji su za fokus imali renoviranje i rehabilitaciju lokaliteta sa kulturnim nasleđem.

Novi program bi trebalo da proširi dosadašnje aktivnosti kao i geografske lokacije, ali i pojača zalaganje lokalnog civilnog društva.

U saopštenju se dodaje i da je predviđen razvoj seoskog turizma i turizma u oblasti kulture. U tom cilju predviđeno je i uspostavljanje lokalnih radionica koje će okupiti umetnike i eksperte u oblasti restauracije kulturnog naleđa kako bi podelili i preneli svoja iskustva i umeće na mlađe generacije.

"Ovaj program neće biti fokusiran samo na lokalitete sa materijalnim kulturnim nasleđem već će doprineti zajedničkom radu etničkih grupa na nematerijalnom nasleđu kao što su tradicija, običaji, kulinarstvo, zanati. Posebna pažnja biće usmerena na angažman mladih i žena", najavili su u sedištu Evropske komisije u Briselu.

U saopštenju se dodaje da je EU imala vodeću ulogu u međunarodnim naporima da se izgradi nova budućnost za Kosovo posle 1999. godine.

Ponavlja se da Kosovo ima "jasnu evropsku perspektivu kao deo šireg regiona Zapadnog Balkana", a da EU ima istaknutu ulogu u rekonstrukciji i razvoju Kosova. Istovremeno EU je označena kao najveći donator pomoći kako za Kosova tako i za ceo region Zapadnog Balkana.

SRPSKE CRKVE I MANASTIRI NA KOSVU

Sve vesti