Kome pre dosadi 'duga, srećna' veza

Autor:

Možda vas odgovor iznenadi... A možda vam se i ne dopadne.

2
A- A A+

Poverenje, poverenje i još malo poverenja, seksi uzdasi, teško disanje, poverenje... ahhh... Da li vam je već dosadilo?

Rezultati novog istraživanja kažu da je veća verovatnoća da postanete potpuno nezainteresovani za seks ako ste žena, i ako ste u dugoj, monogamnoj vezi. Niste ovo očekivali verovatno.

I nas je iznenadilo, ali tako kaže nauka. Istraživači sa Univerziteta u Sauthemptonu i Univerzitetskog koledža u Londonu sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 4.839 muškaraca i 6.669 žena, i ispostavilo se da je četiri puta veća verovatnoća da nakon godinu dana zajedničkog života žena potpuno izgubi interesovanje za seks, nego da se to desi muškarcu.

I muškarci i žene, očekivano, primećuju izvesno opadanje libida koje prati starenje, ali ovde je reč o tome da ženama pre prosto postane dosadno kad su u dugoj vezi.

Tokom istraživanja, 15 odsto muškaraca i 34 odsto žena izjavilo je da je bilo potpuno nezainteresovano za seks tokom najmanje tri meseca u prethodnih godinu dana. Kad su muškarci u pitanju, to se najčešće dešavalo u starosnoj grupi između 35 i 44 godine, dok se kod žena to dešava nešto kasnije, između 55. i 64. godine.

Naučnici kažu da nema dokaza koji bi podržali teoriju da je kod žena za taj gubitak interesovanja 'kriva' menopauza. Na potrebu za seksom i doživljaj seksa mnogo više utiču mala deca (ispostavilo se da je to veći ometajući faktor za žene nego za muškarce), eventualni zdravstveni problemi, loša komunikacija među partnerima i nedostatak osećaja emocionalne povezanosti tokom samog seksa, prenosi britanski "Metro".

Mnogi od ovih faktora utiču i na želju za seksom kod muškaraca, ali ne u istoj meri i na isti način kao što je to slučaj kad su žene u pitanju.

Nestajanju želje za seksom doprinose i eventualni problemi na ovom polju, generalno nezadovoljstvo odnosom sa partnerom, ali kad je o ovim problemima reč, oni jednako utiču i na žene i na muškarce.

Gubitku želje kad su žene u pitanju doprinosi i različit libido, različite seksualne preferencije u odnosu na partnerove.

I ovo ima smisla, kad bolje razmislite. Ako se partnerima razlikuju i želje i potreba za seksom, seks postaje samo još jedna obaveza u nizu...

Ali, ako je za neku utehu, ispostavilo se da osobe kojima nije problem da sa partnerom razgovaraju o seksu, mnogo ređe gube interesovanje za seks nego one kod kojih to nije slučaj.

Ako primetite da se nešto u vašem odnosu promenilo, ako imate utisak da je osobi koju volite seks postao samo nešto što se 'otalja, reda radi', ako biste želeli da imate seks češće, drugačije... Razgovarajte o tome sa partnerom. Nije uzbudljivo kao vođenje ljubavi, ali - pomaže.

Male "tajne" srećnih parova

Divne, jednostavne istine o ljubavi

Nemojte da se skrasite sve dok…

Ako ovo imate, ne tražite dalje

Ona je ona prava

On je onaj pravi

Šta stvarno znači BEZUSLOVNA ljubav

Šest sigurnih znakova da ste "srodne duše"

Sve vesti