Od čega boluje Lady Gaga

Pevačica Lady Gaga je u bolnici zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, a evo o čemu je reč.

9
A- A A+
brendon maksvel, lady gaga Foto: AP Photo/Seth Wenig

Lady Gaga je otkazala nastupe u Brazilu jer je u bolnici zbog fibromijalgije, poremećaja koji se manifestuje bolovima u celom telu - kostima i mišićima. Pevačica je najavila dokumentarac u kojem će detaljno prikazati svoju borbu sa poremećajem, a u međuvremenu, saznajte sve o fibromijalgiji.

Reč je o prilično čestom poremećaju – samo u SAD fibromijalgiju ima oko pet miliona ljudi, a između 80 i 90 odsto obolelih su žene. Manifestuje se hroničnim bolovima u kostima i mišićima, a prateći simptomi su ekstreman umor, česte promene raspoloženja, problemi sa pamćenjem i snom.

Naučnici veruju da se poremećaj javlja zbog promene na receptorima za bol u mozgu – ti receptori povećavaju osetljivost tela na bol i menjaju način na koji mozak reaguje. Stručnjaci još uvek ne znaju zašto te promene nastaju, a potencijalni razlozi mogu da budu genetika, infekcije ili posledice fizičkih trauma.

Kao što smo rekli, glavni simptom poremećaja je bol u celom telu, a ljudi koji pate od fibromijalgije kažu da taj bol može da potraje tri meseca, pa i duže u nekim slučajevima.

Takođe, oboleli se bude konstantno umorni, čak i kada su se naspavali, mada hroničan bol najčešće onemogućava normalan san onima koji imaju taj poremećaj.

Ruku pod ruku sa fibromijalgijom često idu i drugi problemi, poput sindroma razdražljivih creva, migrena i problema sa zglobovima.

Kada je reč o tretiranju ove bolesti, jedino što oboleli mogu da urade je da vode računa o opštem zdravlju i pokušaju da ublaže simptome. Drugim rečima, za sada nema leka koji bi im omogućio da kontrolišu sve simptome fibromijalgije, tako da obolelima pomažu samo lekovi protiv bolova ili antidepresanti, u zavisnosti od toga šta lekar preporuči.

U ublažavanju simptoma mogu malo da pomognu i joga, kao i masaže koje ublažavaju tenziju u mišićima nastalu usled bola.

Sve vesti