Tači siguran: Vojska Kosova do kraja ove godine!

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će Oružane snage Kosova (OSK) biti formirana do kraja ove godine u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU.

14
A- A A+
kosovo priština zastava albanci zastava kosova srbija kosovska mitrovica Foto: MONDO, Mario Milojević

 "Definitivno, očekujem da se Vojska formira do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promena i snažno podržavamo to. Vojska će biti uspostavljena ove godine u saradnji sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, a kancelarija predsednika će voditi ovaj proces u saradnji sa novim ministarstvom", kazao je Tači u petak uveče gostujući na Radioteleviziji Kosova.

On je rekao da će Oružane snage Kosova biti moderna, multinacionalna, profesionalna i sigurna perspektiva za članstvo u NATO.

Predsednik Kosova je još prošle godine u Skupštini Kosova predao predlog zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage, ali su se promenama u zakonu usprotivili predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i najviši zvaničnici NATO-a, koji nemaju ništa protiv formiranja Oružanih snaga Kosova ali zahtevaju da se taj proces ostvari putem široke javne rasprave i uz izmene i dopune Ustava Kosova.

Predlog predsednika Tačija podrazumeva samo promenu misije i ovlašćenja BSK, dok se ime ne bi menjalo, one bi i dalje ostale BSK.

Prema kosovskom zakonodavstvu te promene bi se ostvarile bez potrebe da se izvrše promene u Ustavu Kosova.

Tači: Pravim vojsku Kosova, briga me za NATO i SAD

Tači je sinoć rekao i da formiranje OSK neće biti ničiji talac, dok je u četvrtak uveče govoreći na konferenciji o dijalogu Prištine i Beograda rekao da kosovske institucije treba da intenziviraju kampanju i završe sa svim pripremama za okončanje procesa transformacije BSK u Oružane snage i da je to jedan od prioriteta institucija Kosova.

Tači je od Vlade Kosova zatražio intenziviranje sveobuhvatne kampanje i konkretnog rada na terenu kako bi se svim zajednicama na Kosovu pojasnio taj proces.

NATO i SAD uznemireni zbog vojske Kosova!

On je izrazio uverenje da će se na kraju procesa obezbediti saglasnost i podrška svih zajednica osnivanju Oružanih snaga Kosova.

Sve vesti