"Donbas neće proći kao Srpska Krajina"

Da Ukrajina nema podršku Nemačke, Francuske i SAD, konflikt bi bio već odavno rešen, izjavio je danas stalni predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

2
A- A A+

Komentarušući za "Raša tudej" izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel koja je nazvala interesantnom" ideju raspoređivanja mirovne misije UN u Donbasu, ali i naglasila da mirovnjaci treba da budu na teritoriji čitavog regiona, Pušilin je prokomentarisao da za "njih nisu sigurno prioritet interesi građana DNR i LNR, već političara".

"Međutim, istorija pamti šta se desilo u Hrvatskoj, Srpskoj Krajini, šta se desilo Jugoslaviji i zato je za nas takva opcija nedopustiva", rekao je Pušilin, preneo je Sputnjik.

Malorusija, nova-stara država?!

"Ako Zapad zaista želi da reši konflikt na politički način, ako postoje mirovne inicijative, a ne neki skriveni ciljevi uvođenja kontingenata UN, to naravno treba ga rasporediti tamo gde postoji opasnost za saradnike OEBS-a", rekao je Pušilin i dodao da je " na teritoriji DNR situacija mirna, a još mirnija na granici sa Rusijom".

EU produžila sankcije Rusije

Pušilin je naglasio i da, bez pristanka DNR i LNR ne bi bilo dobro raspoređivati mirovne snage na čitavoj teritoriji regiona.

"Za uvođenje mirotvoraca je potreban pristanak obe zaraćene strane. U ovom slučaju, jedna je Ukrajina, a druga DNR i LNR", rekao je Pušilin i dodao da zato, "bez našeg stava neće biti dobro uvođenje kontingenta".

Sumnjam da će Ukrajina uspeti da to izlobira, bez obzira na podršku Zapada?, zaključio je stalni predstavnik DNR.

Sve vesti