Parada ponosa: Očekuje se 3.000 učesnika!

Jedan od organizatora sutrašnje "Parade ponosa" u Beogradu, Goran Miletić, izjavio je danas da očekuje da će parada proći u dobroj atmosferi i Srbiju približiti zemljama u kojima je sloboda okupljanja LGBT zajednice normalna.

30
A- A A+
lgbt gej parada ponosa Foto: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović

Miletić, direktor za Evropu nevladine organizacije "Civil Rights Defenders", rekao je za agenciju Beta da okupljanje LGBT zajednice "treba da bude skup gde su svi veseli i opušteni, ali ne zaboravljaju da demonstriraju i da imaju određene zahteve".

On je rekao da je cilj da na ovogodišnjoj "Paradi" bude više učesnika nego policajaca koji ih obezbeđuju.

Evo kuda proći: U nedelju "Prajd", ulične trke...

"Po nekim najavama na društvenim mrežama, očekujemo oko 3.000 ljudi, ali možda neko ipak ne sme da se pojavi, ne iz bezbednosnih razloga ,već što to može nekome iz njihove porodice stvoriti probleme", istakao je Miletić.

PODSETITE SE RANIJIH PARADA:Ali, "ono što nećemo imati su posmatrači (građani) koje svi 'prajdovi' imaju. Mi smo još izgleda daleko od toga", kazao je Miletić i dodao da se nada da će i to za nekoliko godina biti moguće.

On je kazao da je pevačica Jelena Karleuša "kuma Prajda" zbog podrške koju pruža LGBT zajednici.

Sutrašnja "Parada ponosa" pod sloganom "Za promenu" počeće u podne šetnjom učesnika od Cvetnog trga do Trga Republike.

JK: Svi na Paradu ponosa!


Od 11 sati biće otvorene četiri "kapije" za ulaz na Paradu - kod Narodne banke Srbije na uglu ulica Svetozara Markovića i Nemanjine, na Trgu Slavija, na uglu Resavske i Krunske ulice i u Prizrenskoj ulici.

Najavljeno je da će u "Paradi ponosa" učestvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, nekoliko ministara, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

"Parade ponosa" u Beogradu su u poslednje tri godine protekle bez incidenata.

Sve vesti