Incidenti ispred Pinka i RTS, napadnute novinarke!

Ispred zgrade Pink televizije u Beogradu tokom protesta "Ovako više ne može" koji organizuju pokret Dveri, Zdrava Srbija i sindikat "Sloga"napadnute su dve novinarke Pink televizije. Incident i pred RTS-om. DVERI: Kod nas nema nasilja.

Na današnjem protestu, koji je na tri lokacije trajao čak četiri sata, ispred RTV Pink došlo je do incidenta kada je jedan od učesnika skupa fizički napao novinarku te televizije Gordanu Uzelac posle čega je došlo do opšteg komešanja.

Stefanović: Napadač na novinarke priveden

Ministar unutrasnsjih poslova, Nebojša Stefanović, izjavio je danas da je napadač na novinarke TV Pink priveden. IZ MUP-a je saopšteno da je D.V. (1972) iz Lučana, osumnjičen da je fizički nasrnuo, zadao udarac i naneo telesne povrede novinarki TV Pink Gordani Uzelac. U saopštenju MUP-a se navodi da je V.V ubrzo nakon toga identifikovan i priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Stefanović je ocenio, "kao član predsedništva SNS", da je napad na novinarke "čist fašizam" i da je to što se danas dogodilo na protrestu Dveri - primer fašizma, kako je opisan u knjigama. On je rekao da se dešava "neverovatna situacija", u kojoj deo opozicije "kreira danima medijsku atmosfera linča i mržnje prema predsedniku Aleksandru Vučiću na prvom mestu i svima koji misle drugačije od njih".

Obezbeđenje televizije Pink je gurnulo na zemlju jednog učesnika skupa koji je potom priveden.

Napadnuta je i novinarka Pink televizije Mara Dragović.

Mara Dragović napadnuta je s leđa i udarena u potiljak, a Uzelac je nokautirana, prenosi "Pink".

"Kolega i ja smo stajali ispred vrata, moglo se naslutiti da sve ide u tom pravcu u jednom trenutku smo videli da Goca leži sklupčana na pločniku i uneli su je u zgradu, mi smo se pomerili ka ogradi, jak udarac sam osetila u glavu", rekla je Dragović.

Na početku protesta okupljeni su došli noseći državne zastave i zastave svojih pokreta, zviždali su pištaljkama, i uzvikivali "Ua!", dok se iz dvorišta televizije Pink čula operska arija, kojom je vlasnik Pinka pokušavao da isprovicira gomilu demonstranata.

Nosili su i transparente s precrtanim znakom Pinka, kao i s natpisima "Dosta nam je mraka", "Lepi Mića šampion", "Maca diskrecija do pobede".

POGLEDAJTE INCIDENT:

I vlasnik televizije Željko Mitrović učestvovao je u (kontra)protestu:


Iz zgrade Pinka su izašle devojke u narodnoj nošnji koje su učesnicima protesta delile vodu i banane.

SKUP POČEO BELIM PRAHOM

Učesnici protesta prosuli se crtu belog praha ispred zgrade televizije.

Narodni poslanik, iz redova Dveri, Srđan Nogo rekao da je to "uvod u protest" i da je to crta na koju pozivaju vlasnika Pinka Željka Mitrovića da izađe.

Dveri: Za vreme protesta nije bilo napada

Kako se navodi u saopštenju, poslanici Srđan Nogo i Boško Obradović održali su konferenciju za medije, odgovarali na pitanja novinarki TV Pink i po završenoj konferenciji su se zajedno sa svojim pristalicama uputili ka Vladi Srbije."Ako je došlo do bilo kakvog incidenta po završetku našeg protesta, odgovornost za to ne mogu snositi Dveri, već obezbeđenje Željka Mitrovića koje je ostalo na tom mestu po našem odlasku", navodi se u saopštenju. Prema njihovim tvrdnjama, za vreme protesta redarska služba Dveri besprekorno je obavila svoj posao i uprkos provokacijama Željka Mitrovića. Kako su dodali, celodnevna kampanja koju su Pink i vladajuće stranke pokrenule protiv Dveri ima za cilj da se Dveri optuže za nasilje, iako se za 18 godina postojanja i rada na njihovim skupovima "nikada nije desio incident niti bilo kakvo nasilje". Pokret dodaje da osuđuje svako nasilje, a posebno prebijanje novinara koje je "započeto još od trenutka polaganja zakletve aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića".

"Pozivamo ga da dođe na crtu pa makar i ovde, s obzirom da je njen simpatizer, i da pred građanima odgovori na škakljiva pitanja", rekao je Nogo.

Po njegovim rečima, Mitrović od Srbije želi da napravi "rijaliti zadrugu".

"Kada Dveri dođu na vlast, Mitrović će biti u Zabeli", kazao je Nogo.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da crta koju su napravili predstavlja liniju između "sistema vrednosti Željka Mitrovića, Televizije Pink i normalne Srbije".

"Ovo je bolestan sistem za pljačku, glupiranje i zamajavanje naroda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jednako je Televizija Pink. On više gostuje na Pinku, nego na Radio-Televiziji Srbije, za njega je rijaliti sistem vrednosti", ocenio je Obradović.

Po njegovim rečima, Pink je "partijska televizija Srpske napredne stranke koja služi za napade na političke protivnike".

Skup obezbeđuju redari, a učesnici protesta blokirali su saobraćaj ispred zgrade Pink iz pravca Vojno-medicinske akademije do bolnice "Dr Dragiše Mišović Dedinje".

"Protest Dveri ispred TV Pink neprihvatljiv"

Pokret Dveri, Zdrava Srbija - koju predvodi predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i sindikat "Sloga" najavili su da će na protestu tražiti i bolji položaj radnika u Srbiji, "razbijanje medijskog mraka", a protive se, kako su Dveri navele, i "izdaji" Kosova, prenosi agencija Beta.

PROTEST NASTAVLJEN ISPRED VLADE SRBIJE

Ispred zgrade Vlade Srbije okupili su se danas oko 16 sati građani na protestu "Ovako više ne može", koji su organizovali pokret Dveri i organizacija Zdrava Srbija.

Okupljeni nose transparentne na kojima piše "Parada ponosa - Parada srama", sliku Ramuša Haradinaja na kojoj piše "Teroristička koalicija", "Privremeno, ali do kada", "Ko troši naše penzije", "Sud ustavni - na popravni", "Dosta nam je mraka" i druge.

Demonstracije i ispred RTS-a

Učesnici protesta od zgrade Vlade SRbije krenuli su do Radiotelevizije Srbije (RTS) gde će zataražiti da njihovi predstavnici gostuju u Drugom dnevniku RTS u 19.30 sati, kako bi se čuo glas opozicije u Srbiji. Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je protest početak stvaranja nove opozicije koja će srušiti Vučića sa vlasti. "Ne plašimo se svih njihovih Pinkova, svih njihovih policijskih i drugih prevara, a najmanje Gorana Vesića koji traži hapšenje Milana Stamatovića i mene", rekao je on.

Predsednik "Zdrave Srbije" Milan Stamatović izjavio je danas pre protesta ispred Vlade Srbije da je cilj "da Srbiji bude bolje".

"Došli smo da tražimo dijalog. Nećemo da slušamo monolog jednog čoveka. On hoće da slušamo njegov monolog, a mi hoćemo bolje srpskom narodu", rekao je Stamatović novinarima ispred Vlade.

On je rekao da protestom žele da upozore na kriminal i korupciju jer je vlast zaboravila 24 sporne privatizacije i bivšu predsednicu Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Vericu Barać.

Stamatović je rekao da je važno da su se ljudi oslobodili straha i došli na protest.

"Nadam se da ćemo proširiti ovo seme po celoj Srbiji", dodao je Stamatović.

Predsednik "Sloge" Željko Veselinović rekao je novinarima da su radnici u teškoj situaciji da je više stotina porodica ostalo na ulici, da vlast daje subvencije stranim investitorima, dok radnici dobijaju "batine, šikaniranje i pelene".

Jajima na kameru RTS-a

I uz delu protesta ispred zgrade RTS-a, bilo je incidenata. Novinar i snimatelj te medijske kuće pogođeni su jajetom dok su snimali demonstracije nezadovoljstva time što je se na javnoj televiziji ne mogu videti gosti iz političke opozicije vlasti.

Obraćajući se učesnicima protesta, Boško Obradović je izjavio da se na TV Pink već tri sata emituje rijaliti šou pod nazivom "Zveri uz Dveri", u kome se traži hapšenje njega Milan Stamatovića.

"Dveri nikad nisubili za nasilje, Dveri su miroljubiva stranka", poručio je Obradović. On je rekao da su došli da pokažu da se ne boje aktuelnog režima.

"Došlo je vreme da im kažemo da ovako više ne može!. SNS ulazi u saperastičku vladu sa zločincem Ramušem Haradinajem. Hoćemo li konačno da se pobunimo i da svi izađenamo na ulice i svrgnemo ovaj nakaradni režim. Nemamo mi problem sa homoseksualcima već sa ovim političkim pederima koji sede u Vladi Srbije", rekao je Obradović, na šta je masa uzvratila skandiranjem "Vučiću, pederu!" .

NIŠTA OD GOSTOVANJA U DNEVNIKU 2

Protest "Ovako više ne može" završen je oko 20.00 ispred zgrade Radio-televizije Srbije gde su predstavnici pokreta Dveri i Zdrave Srbije došli da zatraže gostovanje u Dnevniku 2 te medijske kuće.

U hol RTS obezbeđenje je primilo predsednike tih pokreta, Boška Obradovića i Milana Stamatovića, ali njihov zahtev nije uslišen, odnosno nisu pušteni da budu gosti u Dnevniku koji je u toku.

Obradović je učesnicima skupa poručio da će doći opet, ali da sledeći put neće moći da im zabrane gostovanje.

On je dodao da su pre petnaest dana on i Milan Stamatović uputili zahtev RTS-u da u informativnom programu javnog medijskog servisa opozicija bude mnogo više zastupljena, da teme iz unutrašnjosti Srbije budu zastupljenije, kao i da svako veče radnim danima posle Dnevnika 2 budu prikazivane informativne emisije u kojima bi mišljenja i stavove sučeljavali predstavnici opozicije i vlasti.

Obradović je rekao da bez slobodnih medija nema slobodnih izbora, a RTS je nazvao Pinkom 2, odnosno "rezervnim partijskim glasilon Srpske napredne stranke".

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović rekao je da su danas na protest u Beograd došli da traže pravdu.

"Pustite nas da govorimo o problemima srpskog radnika, seljaka, privrednika, poljoprivrednika, srpskog naroda, a ne da o nama govore drugi", rekao je Stamatović.

Sve vesti