U ovome je tajna dugovečnosti

Autor:

Evo kako možete sebi da produžite život i smanjite rizik od teških bolesti.

0
A- A A+

Samoća može da izazove zdravstvene probleme koji često dovode do prerane smrti, a njen poguban uticaj na organizam ponekad počinje još u detinjstvu.

Rizik od dijagnoze neke fatalne bolesti značajno raste ako je u pitanju osoba koja nema nikog bliskog, pokazala je uporedna analiza više različitih studija na tu temu. Usamljeni ljudi češće pate od kardiovaskularnih bolesti, povišenog pritiska, gojaznosti, a češće doživljavaju i infarkt nego oni koji imaju bliske prijatelje ili članove porodice.

Zbog toga psiholozi upozoravaju na rastuću epidemiju usamljenosti. Primera radi, čak 43 odsto Amerikanaca starijih od 60 godina je usamljeno, što je skoro svaka druga osoba u ovoj starosnoj grupi, prenosi "Dejli mejl".

"Društvena izolacija, neusklađenost porodičnih ili prijateljskih odnosa su dokazani faktori rizika za loše zdravlje, i toga niko nije pošteđen", kaže dr Julijane Holt-Lundstar.

"Bez obzira na pol, zemlju, kulturu ili finansijsko stanje, društvena povezanost je ključan faktor za ljudski razvoj, zdravlje i opstanak."

Ovo je "tiha epidemija" savremenog doba

Sve vesti