Slučaj Pink: Šta kaže vlast, a šta opozicija

Gotovo sfve političke stranke, i novinarske organizacije, javile su se danas saopštenjima povodom incidenta kada su na protestu protiv TV Pink, na kom su napadnute novinarke ove televizije.

58
A- A A+

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) najoštrije je danas osudila "brutalni fizički napad" pristalica pokreta Dveri, Boška Obradovića i Zdrave Srbije, Milana Stamatovića na novinarku RTV Pink Gordanu Uzelac i "skandalozno i primitivno divljanje njihovih malobrojnih pristalica" ispred te televizijske kuće.

NUNS: Učestali napadi na novinare

Nezavisno udružženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo fizički napad na novinarke TV Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović i zahteva od ministra policije Nebojše Stefanovića da policija ubuduće brzo reaguje u sličnim situacijama. NUNS ukazuje da se u sve složženijoj atmosferi u društvu iz dana u dan pojačavaju pritisci i napadi na novinare i medije i apeluje na građane da svoje nezadovoljstvo ili političko opredeljenje ne izražžavaju nasilnim metodama.

"Politiku siledžijstva i primitivizma Boška Obradovića i Milana Stamatovića, koje zdušno podržavaju njihovi koalicioni partneri Janković, Jeremić, Živković, Radulović, Šutanovac, danas je na svojoj koži još jednom osetila žena, koja je brutalno prebijena samo zato što je novinarka RTV Pink i samo zato što je profesionalno radila svoj posao", piše u saopštenju SNS povodom napada na provladinu televiziju.

I Socijalistička partija Srbije je "najoštrije osudila nasilničko ponašanje" i takav vid agresije pristalica pokreta Boška Obradovića i Milana Stamatovića na novinarke RTV Pink.

Pozivamo sve nadležne da reaguju i naoštrije osude ovakvo divljaštvo i političko delovanje opozicije i svih onih koji ih zdušno podržavaju iz ostalih opozicionih stranaka", ističe se u saopštenju. SPS ocenjuje da je, ovim sramnim incidentom, politika Dveri danas praktično zaživela.

Narodna poslanica Pokreta socijalista Ana Karadžić najoštrije je danas osudila napad aktivista Dveri na novinarke TV Pink.

"Kao žena i kao narodna poslanica zgađena sam kukavičkim, nemuškim napadom i želim da javno izrazim podršku pretučenim novinarkama televizije Pink. Pokret socijalista od nadležnih organa traži hitno hapšenje svih počinilaca ovog kukavičkog napada na novinarke i zahtevamo njihovo hitno procesuiranje", rekla je Karadžić u izjavi dostavljenoj medijima.

Socijaldemokratska partija Srbije takođe je najoštrije osudila fizički napad na novinarke RTV "Pink".

"Bilo kakav pritisak na izveštavanje i uređivačku politiku medija za nas je neprihvatljiv, a nasilje nad novinarima koji obavljaju svoj posao predstavlja skandalozan i anticivilizacijski čin", rečeno je u saopštenju.

Incidenti ispred Pinka, napadnute novinarke!

Jedinstvena Srbija (JS) osudila je napad na novinarke televiziju Pink i ugrožavanje privatnog poseda.

"Pink je privatna televizija i ako se nekome ne sviđa ne mora da je gleda. Napad na medije i novinare, bilo državnih ili privatnih medijskih kuća su nedostupivi i aktuelni događaj pokazuje kakvu Srbiju nam nude partije koje su organizovale današnji događaj, ali Srbija je demokratska zemlja čiji građani nikada neće dozvoliti da takvi dođu na vlast", poručuje u saopštenju predsednik JS Dragan Marković Palma.

Srpski pokret obnove kaže da se nezadovoljstvo izveštavanjem medija ne sme ispoljavati ugrožavanjem bilo čijeg života i zdravlja.

A ŠTA KAŽE OPOZICIJA

Opoziciona Demokratska stranka osudila je napad na novinarke Pinka, ali je dodala da je to "nova potvrda da je Srbija tone sve dublje u vrtlog nasilja" i da su "u Vučićevoj Srbiji novinari laka meta".

UNS: Braniti sve novinare

Udruženje novinara Srbije osudilo je, u svom saopštenju, nasilje nad novinarkama i traži da odgovorni budu kažnjeni. UNS podseća da se odredbama Krivičnog zakonika napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica, a ovo je drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu. U saopštenju se podseća da su u maju ove godine novinari silom onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka, a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani. Reč je o događaju kada su pristalice SNS organizovale skup podrške povodom polaganja zakletve izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Incidenti tokom inauguracije (VIDEO)

"Govor mržnje je maternji jezik Aleksandra Vučića i logika nasilja se spušta do svih delova društva. Današnji napadi su nova potvrda da je Srbija zemlja koja tone sve dublje u vrtlog nasilja, a već pet godina u našoj zemlji niko nije bezbedan", navodi se u saopštenju DS.

Navodeći da se novinari u Srbiji nalaze pod stalnim napadima, ono što zabrinjava je nedostatak reakcije tužilaštva i policije.

Predsednik Pokreta slobodnih građana, Saša Janković, osudio je na tviteru "nasilje ispred TV Pinka",ocenio da je ono "znak društvenog konflikta", koji stvara i koristi vlast.

"Nasilje ispred Pinka, koje najoštrije osuđujem, je znak društvenog konflikta. Režim ga stvara/koristi da ljudi ne počnu da se pitaju kako žive", napisao je Janković na Twitteru.

Liberalno-demokratska partija je, povodom napada, osudila Dveri i njihovo nasilje, ali i svaku demokratsku političku organizaciju koja, od danas, i dalje bude sarađivala sa njima.

"Napad fašističkih falangi na novinare je odvratan sam po sebi, ali siledžijsko prebijanje dve žene, ma kakvih političkih ubeđenja, je kukavičko, podlo i strahovito opasno. Ako ostane bez zdušne, jednoglasne osude čitavog društva, posledice će biti nesagledive", ističe se u saopštenju LDP.

Liga socijaldemokrata Vojvodine kaže da su napadi na novinare nedopustivi, a da država mora da garantuje sigurnost svih građana i građanki Republike Srbije, i da pokaže jasno opredeljenje za vladavinu prava.

Izostanak reakcija na napade na novinare u ranijem periodu predstavlja plodno tlo za nove incidente, istaknuto je u saopštenju.

Sve vesti