Skot: Vučić važan u regionu, ima težak posao

Autor:

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skot, izjavio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić veoma važna figura u regionu, a da je svako pomirenje sa "neprijateljem" teško i za pojedince i za narode.

41
A- A A+
kajl skot, sad Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Ponosan sam na naše dobre odnose. On je čovek koji hoće stabilnost i mir, ali pred kojim su i veliki izazovi", rekao je Skot za Glas zapadne Srbije.

Istakao je zadovoljstvo činjenicom da dijalog sa Kosovom i Metohijom ide napred, jer je, kaže, normalizacija odnosa ključna za celi region.

Izvor: Tanjug

Na opasku da predsednik države upravo zbog nastojanja da se normalizuju odnosi Srba i Albanaca i da se reši problem Kosova i Metohije dobija niz kritika, pogotovu od opozicije, Skot primećuje da će Vučića sigurno kritikovati i opozicija, ali i članovi njegove partije.

Skot: Niko Srbiju ne tera u NATO, ali...

"Praviti korak za mir je uvek težak. Ja sam nekoliko godina radio u Izraelu, i Isak Rabin, koji je potpisao mirovni sporazum sa Jaserom Arafatom, je rekao da ne pravi čovek mir sa prijateljem, nego sa neprijateljem i da je to najteže, ali i najvažnije", rekao je američki ambasador.

On je istakao da su odnosi Srbije i SAD u usponu.

"Kao što je i zajednički projekat između Ohajo nacionalne vojske i vojske Srbije, koji je predsednik opštine Gornji Milanovac danas pomenuo. Ekonomski odnosi, kao i vojni su u usponu sve u cilju mira u ovom regionu. Američka preduzeća su prisutna, više od 17.000 ljudi iz Srbije radi za njih i imaju bolje poslove i plate. Nadam se da će doći više američkih investitora, ali isto tako smatram da i Srbija ima šta da doprinese svetu".

AMERI OVDE SPASAVANI 1944, a 1999...

Ambasador SAD je danas u Pranjanima položio venac na Galovića polju u znak sećanja na Operaciju Haljard, u kojoj su četnici 1944 spasili 500 američkih pilota.

Na pitanje da li, posle onoga što su Srbi učinili za američku vojsku u Drugom svetskom ratu, može da razume kako su se Srbi osećali 1999. godine, kada su ih bombardovali Amerikanci i NATO, odgovara:

"Verujem da je taj period Srbima bio veoma težak, ali se mora razumeti zašto je do toga došlo. Za svaku civilnu žrtvu nama je žao. Ali, time je postignut kraj rata na ovim prostorima. Nama je sad cilj i zajednički izazov da izgradimo nove odnose i novi region".

Sve vesti